Socialdemokratiet går frem, men får ikke flere mandater

I Nordjylland står socialdemokraterne stærkt og ligger over landsgennemsnittet ved Europa-Parlamentsvalget.

På trods af fremgang til Socialdemokratiet ved søndagens valg til Europa-Parlamentet, var det ikke nok til at få endnu et socialdemokratisk mandat i Bruxelles.

Socialdemokraterne fik søndag 21,5 procent af stemmerne i hele landet. Til Europa-Parlamentsvalget i 2014 fik de 19,1 procent af stemmerne.

- Det er dejligt at se, at partiet er gået frem både på landsplan og i Nordjylland. Jeg ville selvfølgelig gerne have haft et ekstra mandat, men det fik vi så ikke, siger Mogens Vestergaard Pedersen, som er regionsformmand for Socialdemokratiet i Nordjylland.

Tæt på fire mandater

Det så ellers ud til, at Socialdemokratiet ville få stemmer nok til et fjerde mandat. De første exitpolls, som blev offentliggjort klokken 20, viste nemlig, at socialdemokraterne ville få 4 mandater, hvor det sidste var det 14. danske mandat.

Danmark har i øjeblikket 13 pladser i Europa-Parlamentet, men når Storbritannien endeligt træder ud af unionen, får Danmark et ekstra sæde, og det var det, der så ud til at tilfalde socialdemokratiet. Da landsresultatet endeligt forelå, viste det sig, at det ’ekstra’ mandat gik til Venstre.

- Jeg håbede, at vi ville få det 14. mandat, for sådan så det jo ud til at starte med. Jeg tror, at det kan hænge sammen med, at Søren Gade (Venstre) ser ud til at have fået et meget meget flot valg, siger Mogens Vestergaard Pedersen.

I Nordjylland fik socialdemokraterne en højere andel af stemmerne, når man sammenligner med hele landet. I landsdelen fik Socialdemokratiet 25,7 procent af stemmerne.

- Det er jo i tråd med, hvordan socialdemokraterne klarer sig til andre valg i regionen. Til sidste regionsråds- og kommunalvalg klarede vi os rigtig godt, og vi ligger godt i prognoserne for folketingsvalget. Så vi oplever, at der er stor opbakning til vores parti i det her område, siger Mogens Vestergaard Pedersen.

Usikkert om Klessen kommer ind

De personlige stemmer er endnu ikke talt op, og dermed er det ikke afgjort, hvem der kommer til at repræsentere socialdemokratiet i Europa-Parlamentet.

En prognose, som Megafon har lavet for TV 2, viser, at spidskandidat, Jeppe Kofod, og Christel Schaldemose kommer til at sætte sig på to af de tre socialdemokratiske pladser.

Dermed er der kun en stol at kæmpe om få den nordjyske kandidat Morten Klessen, som har taget over for Ole Christensen, som har repræsenteret socialdemokraterne og Nordjylland i EU de seneste 15 år.

- Vi skulle ud og promovere en ny kandidat og har måttet starte fra grunden af. Han har været meget ihærdig og arbejdet i de mindste hjørner af vores region helt op til valgdagen og med fremgangen i Nordjylland in mente, så mener jeg stadig, der er en chance for at få Morten ind, slutter Mogens Vestergaard Pedersen.


Seneste nyt

fra Nordjylland