Syv mand på Borgen: Socialdemokratiet klart størst i Nordjylland

Hele 124.000 af de nordjyske stemmer gik til Liste A - og det kan give genvalg til et erfarent hold af nordjyske kandidater.

Anført af statsministerkandidaten Mette Frederiksen fik Socialdemokratiet et flot valg i Nordjylland, hvor 124.019 vælgere valgte at sætte kryds ved Liste A – svarende til 33,9 procent af de nordjyske stemmer.

- Det ser rigtig flot ud, og det er jeg selvfølgelig både glad for og stolt over, siger Ane HalsboeJørgensen, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Brønderslevkredsen.

Ane Halsboe-Jørgensen er en del af det nordjyske hold, der ser ud til at få genvalg til Folketinget for Socialdemokratiet. Et hold, der også tæller folk som Simon Kollerup, Rasmus Prehn og Flemming Møller Mortensen.

Nordjysk præg på folketingsgruppen

I alt sidder nordjyske politikere på syv ud af partiets 48 mandater på Christiansborg. En plads mere end i den seneste valgperiode.

- Det er jo dejligt, at Nordjylland kommer til at stå så stærkt i Socialdemokratiet. Både fordi vi har statsministerposten, forhåbentlig, men også fordi vi er mange andre, der er med. Det skal vi selvfølgelig samarbejde om at løfte, så vi både er der for Danmark, men også er der for Nordjylland, siger Ane HalsboeJørgensen, der med valgresultatet kan se frem til endnu en valgperiode på Borgen i selskab med Bjarne Laustsen.

- Nu har danskerne gjort, hvad de kunne. Nu skal vi, med Mette Frederiksen i spidsen, forsøge at udstikke en ny

kurs. Vi synes, at blokpolitikken skal være død, så vi går efter en ren socialdemokratisk mindretalsregering, der kan samarbejde til begge sider. Det tror jeg også, befolkningen efterspørger – en anden stil og tilgang til det, end vi har set her sidst, siger Bjarne Laustsen, der repræsenterer Frederikshavnskredsen i Socialdemokratiet.

Mulige ministerroller

De nordjysk-valgte Socialdemokrater kan i princippet alle komme i spil til en ministerpost, hvis ovennævnte mindretalsregering bliver en realitet.

Ane Halsboe-Jørgensen vil dog ikke forholde sig til, om en sådan rolle kan blive aktuel for hende.

- Jeg håber først og fremmest, at vi kan se Mette Frederiksen i statsministeriet, og at vi får en regering som faktisk kan regere Danmark. Det er en lille smule mudret, det billede som vi ser, så derfor bliver det ikke let i de kommende dage, siger hun.

Bortset fra Bornholm, så var Nordjylland med 33,9 procent den storkreds, hvor opbakningen til Socialdemokratiet var allerstørst.


Seneste nyt

fra Nordjylland