Socialminister truer med fyringer

Socialrådgivere skal fyres, hvis ikke de sparker døren ind til familier, der er mistænkt for børnemisbrug.

Hvis landets socialrådgivere ikke går mere hårdhændet til værks, når en familie er mistænkt for børnemishandling, skal de have en fyreseddel.

Sådan lyder den kontante udmelding fra socialminister Karen Hækkerup (S), der i lyset af både incestsagen i Rebild og tidligere grove misbrugssager efterlyser en kulturændring i kommunerne. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

- Hvis socialrådgivere ikke er villige til at sparke døren ind, skal de selv sparkes ud. Så er de sig ikke deres arbejde bevidst, og hvis ikke de passer på børnene, hvem gør så? spørger socialministeren.

Hun frygter, at der blandt visse socialrådgivere er opstået "en misforstået tolerance over for privatlivets fred", som kan betyde, at myndighederne ikke i tide tør tvinge sig adgang til lukkede familier med problemer.

- Hvis der sidder nogen derude, som ikke kan finde ud af at passe deres arbejde, skal de ikke være der. Hvis der er tale om pligtforsømmelser, kan man fyre folk, og det står kommunerne frit for.

- Det vigtige for mig er at give en ordentlig opsang til den kultur, der er, når man sidder og behandler de her sager, siger Karen Hækkerup.

Formand for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post, medgiver, at der skal gribes ind, når socialrådgivere forsømmer deres pligt.

- Men det sker altså meget sjældent, siger hun og fastslår, at det altid skal godkendes politisk, hvis socialrådgiveren vil sparke døren ind til en mistænksom familie.

Socialministeren placerer også ansvaret hos lokalpolitikerne, når sagsbehandlingen er kritisabel.

- Der er ting i den redegørelse, Rebild Kommune har afleveret, som ikke har været tilfredsstillende. Så når man politisk ikke vil vedstå sig, hvad der er sket, men stadig prøver at finde på forklaringer, så bliver jeg meget bekymret, siger Karen Hækkerup.

/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland