Socialrådgiver skal hjælpe landmænd i krise

Landboforeningen Agri Nord vil nu hyre en socialrådgiver i erkendelse af, at foreningen skal være bedre til at hjælpe landmænd, når livskrisen rammer under en konkurs.

Laurids Frandsen har kun billederne af slægtsgåden ”Kirkegård” ved Vegger tilbage. I januar 2016 måtte han efter en lang økonomisk kamp give op og lade gården og barndomshjemmet gå konkurs.

- Tæppet blev trukket fra en, da kreditterne blev lukket. Der ryger man gevaldigt i et hul. Man skal prøve at være nede i lortet, før man ved hvordan det egentligt er, siger Laurids Frandsen. 

 

Laurids fik hjælp af landboforeningen Agri Nords SOS-linje. Det er et kriseberedskab, hvor en advokat hjælper med de landbrugsfaglige og økonomiske problemer. Den mentale nedtur over at tabe den fædrene gård delte Laurids med venner og familie.

- Der ville det have været rart at have en professionel person, der kunne lytte og fortælle om, hvordan man kom videre. Den faglige del af rådgivningen var der pæn opbakning til, da jeg snakkede med advokaten, men den menneskelige del, der manglede der altså lidt, siger Laurids Frandsen.

Agri Nord har lyttet til kritikken. Landboforeningen vil nu ansætte en socialrådgiver, som en del af foreningens kriseberedskab. Ud over konkurser skal socialrådgiveren i Agri Nord også rådgive om i sager om for eksempel arbejdsulykker, skilsmisser og pension.

quote Tæppet blev trukket fra en, da kreditterne blev lukket. Der ryger man gevaldigt i et hul. Man skal prøve at være nede i lortet, før man ved hvordan det egentligt er.

Laurids Frandsen, konkursramt landmand.

- Nu synes vi at tiden er inde til at vi kan have en socialrådgiver i huset, som også kan være med i det daglige og tage sig af akutte problemer, men også hvad der rører sig omkring en landmandsfamilie, en landmandskone og landmandsbørn, siger Carl Chr. Pedersen, der er formand for Agri Nord.

Mange andre landboforeninger har i flere år haft socialrådgivere ansat, og det er en rigtig god, mener SEGES, Landbrugets Videnscenter.

- De kender hverdagen for en selvstændig, og hvordan det er at være selvstændig. Det er der ikke så mange socialrådgivere, der ved inde fra kommunen, siger Bodil Jensen, der er socialrådgiver og specialkonsulent hos SEGES.

Gården i Vegger er skiftet ud med et parcelhus i Aars 12 kilometer væk. For Laurids Frandsen kunne ikke holde ud at blive boende i området. 23 år som selvstændig landmand er slut. Laurids Frandsen er i gang med at gældssanering og er nu ansat som landbrugsmedhjælper på en anden gård.

- Jeg er videre i mit liv. Den bedste terapi for mig er at komme ud og arbejde, hvor man ikke skal sidde og tænke på hvad der er sket, siger Laurids Frandsen.

Sidste år gik 200 danske landmænd konkurs, og det er det højeste antal siden 1994. SEGES, Landbrugets Videnscenter, mener dog at der er lys forude for de økonomisk trængte landmænd, for siden efteråret er antallet af konkurser faldet hver måned. Stigende priser på mælk og svinekød hjælper på økonomien, men for en del nordjyske landmænd kommer de stigende priser for sent. SEGES forventer at 160 landmænd går konkurs i 2017 - heraf 30 fra Nordjylland.


Seneste nyt

fra Nordjylland