Socialrådgivere skal ikke vidne

01:44

Foto: Per Frank Paulsen

1 af 2

Dansk Socialrådgiverforening vil have stoppet, at menige socialrådgivere skal vidne i de tunge socialsager som f.eks. Serritslev sagen. I stedet bør kommunen sende en af cheferne til retten, men den går ikke siger en ekspert.

Menige socialrådgivere skal skånes for at optræde i retten i de tunge sociale sager som Serritslev sagen.

- I sådan sag her, som har fået så meget medieomtale, og har så stor bevågenhed i befolkningen, så er det meget skræmmende og meget alvorligt for en socialrådigiver at vidne, siger Mads Bilstrup, regionsformand i Dansk Socialrådgiverforening, til TV2/NORD.

I onsdags vidnede en af Brønderslev Kommunes socialrådgivere i Serritslev sagen. Ifølge Dansk socialrådgiverforening fik hun en for hårdhændet behandling i retten for ikke at have grebet ind over for det, der skete i hjemmet i Serritslev. Derfor mener foreningen, at retten i stedet burde have afhørt hendes chef, men den går ikke siger en juraekspert

- Det man skal vidne om, når man er vidne, det er det, man selvpersonligt selv har oplevet eller iagttaget. Derfor er vigtigt, at det er den, der selv personligt har oplevet et eller andet, når man skal afgive vidneforklaring, siger lektor Sten Bønsing, fra Aalborg Universitet, til TV2/NORD.

Dansk Socialrådgiverforening bakkes op af Karin Kildedal, ekspert i sociale sager.

- Problemet er, at hun får hele ansvaret for sagen på den måde, at hun kommer til at fremstå i retten. Det ansvar ligger et andet sted nemlig på den faglige leders skuldre. Det er ikke den almindelige socialrådgivere, der kan bære ansvaret for det faglige kvalitet i en kommune, siger lektor Karin Kildedal, Aalborg Universitet, til TV2/NORD.

Men ifølge Sten Bønsig kan chefer ikke bruges i retten i Serritslev sagen.

- Det er klart, at hvis vidneforklaringen handler om arbejdsvilkårene på kommunen, så kan det være relevant at invitere ledelsen. Men hvis det handler om, hvad man har oplevet eller iagttaget ude i en familie, så er det den, der har været ude i familien, der skal afgive vidneforklaring, siger lektor Sten Bønsing, fra Aalborg Universitet, til TV2/NORD.

Flere nyheder fra TV2 Nord