Soldaterkammerater i trøjen igen: Vækker gammel kampvogn til live

En håndfuld gamle soldaterkammerater har i tre år arbejdet på at restaurere en 70 år gammel Centurion-kampvogn.

Med en lille latter skruer Erik Jensen sig ned i den næsten 50 ton tunge, armygrønne Centurion-kampvogn. Spritny ser den ud, perfekt malet og poleret, og nu skal den ud på sin første rigtige tur i mange år.

- Starter, råber Erik Jensen, og med et lille brøl sætter den 12-cylindrede Rolls Royce-benzinmotor i gang. 

På sine brede larvefødder glider den hen over gulvet på Aalborg Kaserne - et stykke levende og næsten færdigrenoveret militærhistorie med en håndfuld stolte gamle soldaterkammerater om bord.

- Det er ligesom at komme i himmelen, udbryder Erik Jensen fra sin plads forrest i kampvognen.

Og når man tænker på, at han og kammeraterne har brugt tre år og tre måneder, 5000 timer faktisk, på at gøre den gamle Centurion køreklar, kan man godt forstå ham. De har banket rust af, pudset, poleret, skilt motoren ad, samlet den igen, fundet nye reservedele og hele tiden arbejdet videre, selv om det tog tid.

- Den lignede skrot, da vi fik den. Malingen hang i trevler, alt sad fast, fortæller Poul Erik Jensen, der ligesom de andre er pensioneret soldat.

Kammeraterne brugte de første tre-fire lørdage på bare at komme ind i kampvognen, fordi alle luger var rustet fast. Og da den gamle motor langt om længe blev vakt til live, jublede de.

- Ja, det var en milepæl, vi var oppe at køre over i en uge, siger Erik Jensen.

Det er omtrent 40 år siden, de sidst har kørt i en kampvogn som den, de for tre år siden hentede i Oksbøl. Den har historisk værdi for de gamle soldater og er nu blevet del af en større samling af gamle militærkøretøjer under Aalborg Kaserners Veteran-, Panser- og Køretøjsforening. 

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland