Solenergi: Arcon-Sunmark lander kinesisk ordre

Den nordjyske virksomhed Arcon-Sunmark er på vej ind på det kinesiske marked, og har netop landet den første store ordre i Kina.

Kina er verdens største marked for fjernvarme og solvarme, og har et enormt energibehov og samtidig en stor miljøudfordring. Det gør landet til et spændende marked, hvis man som Arcon-Sunmark i Skørping udvikler store solvarmeanlæg.

Arcon-Sunmark har siden 2016 arbejdet målrettet for at komme ind på det kinesiske marked, og har nu nået den første store milepæl. Virksomheden har nemlig landet sin første kinesiske ordre, og arbejdet går i gang med det samme.

quote  I Danmark har vi haft solvarmeanlæg i 30-40 år, og teknologien er velafprøvet og stabil. Men i Kina er det en ny teknologi

Ole Dalby, direktør hos Arcon-Sunmark

Arcon-Sunmark skal levere et fjernvarmesystem baseret på storskala solvarme til den tibetanske by Langkazi. Der findes ikke i forvejen centralvarme i byen, så anlægget skal opvarme både skoler, et hospital, kontorer, kommunen og boliger. Byen har cirka 6.000 indbyggere.

Billede fra Langkazi.
Billede fra Langkazi.
Foto: Arcon-Sunmark

- Det siger sig selv, at projekter i denne størrelsesorden ikke bare lige sættes i gang, fordi det kunne være spændende at prøve det. Det kræver meget forberedelse og benarbejde at få det til at ske. Men nu er vi i en gunstig situation og oplever, at der er stor lydhørhed over for vores budskaber om miljømæssig og økonomisk bæredygtighed samt forsyningssikkerhed, siger Arcon-Sunmarks administrerende direktør Ole Dalby.

Omkring 85.000 m2 ejendom i Langkazi skal altså fremover varmes op ved hjælp af solens stråler.

Arcon-Sunmark er markedsleder inden for storskala solvarme, og gik i 2016 ind et joint venture med den lokale markedsleder Sunrain, der er specialist i mindre solvarmeanlæg til eksempelvis private husholdninger. De to selskaber skal nu sammen løfte det kinesiske projektet.

- Det her projekt, det er et pilotprojekt for Kina. Kina er det største marked for fjernvarme og solvarme, og landet har jo nogle store udfordringer miljømæssigt. Derfor er det et meget vigtigt pilotprojekt, som også skal bruges til at vise de kinesiske beslutningstagere, at etablering af solvarme i Kina er en rigtig god måde at supplere med i Kina, siger Ole Dalby.

quote Der er ikke centralvarme i Langkazi i dag. Det vi skal levere er egentligt et fjernvarmeanlæg, hvor man baserer fjernvarmen på solvarme

Ole Dalby, direktør hos Arcon-Sunmark

Selve solvarmeanlægget får et solfangerfelt på 22.000 m2, og et damvarmelager på 15.000 m3. Derudover skal der bygges et fjernvarmenet og installeres centralvarme i bygningerne. Hele fjernvarmesystemet forventes færdigt i oktober 2018.

- Der er ikke centralvarme i Langkazi i dag. Det vi skal levere er egentligt et fjernvarmeanlæg, hvor man baserer fjernvarmen på solvarme. Og så laver man de her rør ind til byen, der giver varme i bygningerne. I Danmark har vi haft solvarmeanlæg i 30-40 år, og teknologien er velafprøvet og stabil. Men i Kina er det en ny teknologi, siger Ole Dalby.

I Tibet er der flere solskinstimer end i Danmark, og solvarme har derfor gode forhold. Arcon-Sunmark håber at få endnu mere fat i det kinesiske marked.

- Det næste skridt vil være, at vi kommer til at lave flere projekter i Kina. På den korte bane vil det være flere projekter i Tibet-området, og på længere sigt også i det øvrige Kina, siger direktøren.

Billede fra Langkazi.
Billede fra Langkazi.
Foto: Arcon-Sunmark
Billede fra Langkazi.
Billede fra Langkazi.
Foto: Arcon-Sunmark

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland