Som den første i Danmark: Nordjysk landmand satser på græsmælk

Mælk er ikke bare mælk. Sådan lyder det fra den nordjyske landmand Torsten Wetche, som har begivet sig ud i en helt ny måde at producere mælk på.

Græs, græs og atter græs. Det er, hvad økokøerne på Hvanstrup Gård i Farsø skal leve af i fremtiden. Dermed er der hverken korn, majs, soja eller kraftfoder på køernes menu.

Konceptet hedder "feed no food" og betyder, at de 100 økokøer ikke må spise foder, som reelt set kan spises af mennesker, men udelukkende foder som koens fordøjelsessystem er indrettet til at fordøje.

Det er landmanden Torsten Wetche, der har kastet sig ud i det nye og banebrydende projekt, som skal resultere i en helt ny mælk på markedet, nemlig græsmælk.

- Jeg glæder mig faktisk rigtig meget til at komme i gang med det, og prøve ideen af, og se hvordan det fungerer på længere sigt, siger Torsten Wetche.

Torsten Wetche har startet projektet i samarbejde med Thise Mejeri ved Roslev, som er kendt for at lave nicheprodukter som egnsmælk, jerseymælk, gårdmælk og urmælk, og nu også græsmælk.

-  Thise Mejeri skal være i bevægelse hele tiden. Det er vores eksistensberettigelse hele tiden at komme med nye produkter og anderledes produkter, siger Mogens Poulsen, salgschef for Thise Mejeri.

Forskning viser, at græsmælk indeholder flere omega 3 fedtsyrer end andre mælkeprodukter, og samtidig mindskes belastningen på miljøet, da køerne ikke spiser noget, som mennesker også kan spise.

- Græsmælk er ikke bare et nyt produkt fra Thise Mejeri. Græsmælk er faktisk et helt nyt koncept og en ny måde at tænke fødevareproduktion på, siger Mogens Poulsen.

Prototypen på kartonen til græsmælk er allerede klar, og Torsten Wetche glæder sig til forhåbentligt at bevise, at mælk ikke bare er mælk.

- Jeg håber da, det kan være med til at lave yderligere variation i mælkeudvalget. Det er jo fantastisk, synes jeg, at der er flere ting at vælge imellem, siger Torsten Wetche.

Den nye mælketype bliver lanceret i uge 39, og vil i starten være at finde i køleboksen hos Irma i København, herefter håber Thise Mejeri og Torsten Wetche, at mælken også skal ud i COOPs øvrige butikker i landet.

 

 


Seneste nyt

fra Nordjylland