Sommerby presset i bund - mangler akut arbejdskraft
I Øster Hurup må medarbejderne i turistbranchen løbe ekstra stærkt. De har nemlig ikke kolleger nok.
Masser af turister og masser af arbejde, men ingen til at udføre det.
Manglen på arbejdskraft slår nu for alvor igennem i det nordjyske sommerland. Med højsæsonen for døren mangler den nordjyske turistbranche ganske enkelt hænder til at følge med efterspørgslen fra kunderne, der bare stiger og stiger.
Som følge deraf står Rudolph von Platen-Hallermunds lokaler, der plejer at danne ramme om en restaurant, tomme.
Ifølge udlejeren vil flere restauratører gerne rykke ind, men de kan ikke skaffe personale.
- Man tør ikke slå til, for koden til det hele er i øjeblikket, hvem der har personale, fortæller Rudolph von Platen-Hallermund, der ejer den tomme restaurant i Øster Hurup.
Ved siden af den forhenværende restaurant ligger Øster Hurups største ishus. Det er også ejet af Rudolph von Platen-Hallermund. Her mangler de 10 medarbejdere til højsæsonen.
- Det betyder først og fremmest, at vi skal arbejde lidt hurtigere, og det vi gør, når vi bliver presset, det er, at vi skruer ned for alle de varme retter. Så vi sikrer os, at kunderne ikke kommer til at stå at vente ret længe, forklarer Rudolph von Platen-Hallermund.
Et udbredt problem
Andre steder i Øster Hurup er situationen nøjagtig den samme. På Havnen, hvor Restaurant Neptun ligger, er de fire tjenere og to køkkenfolk i underskud.
- Det betyder, at vi kan ikke yde den service, vi gerne vil. Nogle gange er vi nødt til at afvise folk, for hvis ikke der er nok personale herinde, så kan køkkenet ikke følge med. Og så kan vi ikke levere maden, så kommer ventetiden, og når ventetiden kommer, så bliver kunderne utilfredse, siger Helene Willer fra Restaurant Neptun.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at 57 procent af restauratørerne i Danmark oplever, at den nuværende mangel på arbejdskraft koster omsætning.
- Det er uholdbart, og folk bliver helt sikkert også slidt ned af det her. Mange tager ekstra vagter for at hjælpe restauranterne, og det er selvfølgelig glædeligt, men det kan ikke blive ved sådan, påpeger Frede Hansen næstformand for Horesta i Region Nordjylland.
Tålmodige kunder er en nødvendighed
I Øster Hurup er det store rykind af turister så småt ved at starte. Byen har seks uger til at tjene sine penge og servicere feriegæsterne. Med eller uden medarbejdere.
- Det er selvfølgelig en udfordring, men vi har en del restauranter, der tager konkurrencen op og siger til folk: "Ved I hvad, vi arbejder så godt vi kan, kom og sæt jer ned, det tager måske lidt ekstra tid, og kom og spis uden for de normale tider". Og så kan de nå i mål med det, siger Jan Andersen, talsperson for foreningen Det Gode Liv i Øster Hurup.
I Vaffelhuset ved siden af den tomme restaurant skal der nok være is til alle, men medarbejderne får travlt, når der mangler 10 ansatte.
- Det er jo det der med, at vi presser citronen hårdt for alle medarbejdere. Men vi vil jo´gerne have, at der er et naturligt flow igennem alle steder, således at personalet ikke føler, at det er for hårdt. Det handler jo om, at de også har det godt bag disken, fortæller Rudolph von Platen-Hallermund.
Udlejer er fortrøstningsfuld
Mens der er lagt op til hårdt arbejde i Vaffelhuset, så tror ejeren stadigvæk på, der kan nå at komme liv i den tomme restaurant.
- Det er trist, men det skal nok komme. Vi har fået flere henvendelser fra nogen, der gerne vil sælge tøj herfra, og det er også en mulighed, så der skal nok komme liv i det. Vi vil jo gerne have en restaurant. Det har der altid været her, og det vil vi gerne fortsætte med, slutter Rudolph von Platen-Hallermund.
Ifølge Horesta er der lige nu 8000 flere ansatte i hotel- og restaurationsbranchen, end der var før corona. Det til trods er der altså stadig akut mangel på medarbejdere.