Sommerhusejeres kamp mod havet er begyndt

Sommerhusejerne ved Nørlev Strand ånder lettet op. Et større kystsikringsarbejde er netop gået i gang.

5000 tons sten og 15.000 kubikmeter sand skal sikre en 340 meter lang kyststrækning ud for sommerhusområdet ved Nørlev Strand. Entreprenørmaskinerne har kørt uafbrudt i halvandet døgn, og først om seks uger er arbejdet helt færdigt.

- Det er dejligt, at det nu endelig er lykkes. Vi har kæmpet i mange år og set det ene hus efter det andet forsvinde i havet, siger sommerhusejer ved Nørlev Strand, Frans Nørby.

Frans Nørby har haft sommerhus i Nørlev i mere end 30 år. Det første hus faldt i havet for otte år siden. Det nye ligger lige nu i anden række.

- Havet har ædt godt 40 meter af kysten, siden vi kom hertil. Nu håber vi, at det nye hus holder i hvert fald vores tid ud men forhåbentlig også vores børns, siger Frans Nørby.

Kystdirektoratet og Hjørring Kommune har endelig godkendt grundejernes forslag til en kystsikring. Den bliver gemt væk i en helt ny sandskråning.

- Det er rigtigt, at vi i de tidligere kommuneplaner har afvist hård kystsikring, men med de modeller, som man laver i dag, hvor stenene bliver gemt væk, kan vi godt være med, siger socialdemokratiske Ole Ørnbøl, som er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Hjørring Kommune.

Det er Kystdirektoratet, som i første omgang har godkendt kystsikringen, og den beslutning har byrådet i Hjørring valgt at tilslutte sig.

Sommerhusejerne betaler selv de tre millioner kroner, som det koster at anlægge den nye sandskråning. De næste 25 år har de forpligtet sig til at vedligeholde kystsikringen ved sandfodring. Det koster dem mellem 200.000 og 250.000 kroner om året.


Seneste nyt

fra Nordjylland