Spækhuggere spottet ved Skagen

En flok på tre spækhuggere er set runde Grenen i Skagen og sætte kursen sydover ind i Kattegat.

Ornitologer på udkig efter sjældne fugle på Grenen fik søndag formiddag noget usædvanligt i kikkerten. 

En flok på tre spækhuggere blev spottet cirka en kilometer væk fra kysten, mens de rundede Grenen og svømmede ind i Kattegat. 

Voksne han-spækhuggere kan blive op til ni meter lange og veje op til ni tons, mens hunnerne bliver noget mindre. 

Spækhuggerne kan anes på foto nedenfor. 

Spækhuggere spottet ved Skagen, inden de satte kurs ned i Kattegat.
Spækhuggere spottet ved Skagen, inden de satte kurs ned i Kattegat.
Foto: Troels Eske Ortvad

Ifølge Rolf Christensen fra Grenen Fuglestation er det cirka 15. gang, at der spottes spækhuggere ved Grenen og Kattegat, de ses oftere i Skagerak. 

- Skagen er Danmarks bedste sted at se hvaler fra land, og pludselig kl. 11.10 finder vi en fjern flok spækhuggere ca. ud for Vippefyret, der svømmer langs kysten mod sydvest og passerer Skagen Havn. De er måske tre kilometer væk, da vi ser dem i vore teleskoper, men vi kender arten og har set den flere gange før i Danmark. En ven på Skagen Havn ser dem ud for havnen, hvor de er ret tæt på - cirka en kilometer ude, fortæller han. 

Begejstring på Oceanariet

På Nordsøen Oceanarium er man begejstret for besøget af de store hvaler. 

- Det er formentligt en lille flok spækhuggere, der er på jagt efter sild, siger leder af skoletjenesten, Anders Østerby. 

- Det sker ret tit, at vi får meldinger om spækhuggere nord for Skagen. Folk ser dem blandt andet fra færgerne til Norge. Det er til gengæld mere sjældent, at de trækker ned i Kattegat. Spækhuggere foretrækker dybere vand, forklarer han. 

To fiskere fra Thy havde tilbage i 2013 et særdeles spændende møde med en lille flok spækhuggere, da de var ude at fiske på Det Gule Rev. 

Du kan se deres oplevelse i klippet nedenfor. 


Seneste nyt

fra Nordjylland