Specielt amerikansk militærfly er kommet til Nordjylland

Foto: Paul J. Richards / Ritzau Scanpix

Flyet er en blanding mellem et fly og en helikopter. Det er kommet til Nordjylland for at forberede den kommende militærøvelse ’Night Hawk’.

Hvis du de seneste par dage har syntes, at flyene over Nordjylland har set lidt anderledes ud, end de plejer. Så er det altså ikke dine øjne, der er noget galt med. Som optakt til den kommende militærøvelse, Night Hawk, er der nemlig kommet nogle helt særlige militærfly til Nordjylland.

Det måske mest bemærkelsesværdige fly er en CV-22 Osprey, som tilhører det amerikanske flyvevåben, U.S. Air Force.

- Det smarte ved flyet er, at det kan lette og lande som en helikopter, mens det også kan flyve hurtigt, når det er i luften, siger presserådgiver i Forsvaret, Julia Liberati.

Og kigger man på flyet, er det også tydeligt, at det er en blanding mellem et fly og en helikopter. Selve kroppen er form som en helikopter, mens det har vinger som et fly. For enden af vingerne er der rotorer, som ligger vandret, når flyet skal lette og lande. Men når flyet er i luften kan rotorerne vendes i lodret position, og så fungerer de som propeller på en flyvemaskine. En såkaldt ’tiltrotor’. Det gør, at flyet kan opnå en meget højere fart end en helikopter, når det er i luften, men ikke kræver lige så meget plads som et fly, når det skal lande og lette.

I videoen nedenfor kan du se, hvordan det ser ud, når en CV-22 Osprey letter. 

00:33

Video: Søren Broust

Luk video

Forberedelse til ’Night Hawk’

Det specielle fly er kommet til Nordjylland for at forberede militærøvelsen ’Night Hawk’, som løber af stablen den 19. september og varer frem til 27. september. 

Læs også Kæmpe militærøvelse får base i Aalborg: 2000 soldater træner i 11 dage

’Night Hawk’ er en øvelse, som afholdes hvert andet år og foregår i Nord- og Midtjylland. Her samles militær fra forskellige nationer for at træne sammen.

- Formålet er at træne specialoperationsstyrker i samarbejde med andre nationers militær. Der er fokus på hybride trusler. Det kan eksempelvis være angreb på infrastruktur og spredning af ’fake news’ og anden propaganda, siger Julia Liberati.

CV-22 Osprey-flyet har base på Aalborg Flyvestation og vil derfor være at spotte i det nordjyske luftrum de kommende dage frem til og med militærøvelsen ’Night Hawk’.

Flere nyheder fra TV2 Nord