Spildevand forurener Mariagerfjords vandløb

Hver tredje ejendom i åbent land i Mariagerfjord udleder spildevand direkte på jorden. Det skaber en stor risiko for forurening af vandløb og søer, mener formanden for Danske Kloakmestre, Verner H. Kristiansen.

Fosfor og kvælstof flyder fra ejendomme i åbent land i langt højere grad end tilladt. Danske Kloakmestre beskylder derfor Mariagerfjord Kommune for ikke at have styr på udledningen af de farlige kvælstoffer.

- Det kom meget bag på mig, at en tredjedel af de 109 ejendomme, vi undersøgte, leder spildevandet fra køkken, bad og diverse vaskemaskiner direkte ud på jorden eller i bedste fald i en grøft med stor risiko for forurening af vandløb og søer, siger formanden for Danske Kloakmestre, Verner H. Kristiansen til baeredygtigtlandbrug.dk.

Verner H. Kristiansen vurderer, at spildevandet indeholder op mod 68 procent mere kvælstof end det tilladte. Desuden påpeger han, at 67 procent af alle septiktanke i kommunen er "håbløst forældede".

Den store udledning er et kæmpe problem, mener Danske Kloakmestre. De mener ikke, Mariagerfjord Kommune og Naturstyrelsen gør nok i kampen mod spildevandsforurening.

- Kommunen har i virkeligheden slet ikke overblik over i hvor mange tilfælde, spildevandet ender på den bare jord eller løber ud i vandløb og mindre søer, siger Verner H. Kristiansen.

Ifølge kommunen selv, har de forsøgt at regulere udledningen.

- Kommunen søsatte i 2008 en plan for, hvor tit husejerne skal tømme deres sivebrønde og tanke for at der ikke skal sive spildevand ud på markerne i vandløbene og søerne, og denne strategi følger vi meget nøje, siger Jørgen Ussing til baeredygtigtlandbrug.dk.

Beregninger fra Mariagerfjord Kommune viser, at de 5.700 ejendomme i det åbne land årligt udleder 12 tons fosfor, som hovedsageligt ledes ud i grøfter og vandløb.

Flere nyheder fra TV2 Nord