Spildevand fra industriområde truer drikkevandsboring, men kommunen gør ikke noget

Foto: Christian Henriksen

En familie fra Sønder Onsild ved Hobro er rystet over Mariagerfjord Kommune. Flere gange om måneden siver industrispildevand ind på familiens grund og kommunen har ikke gjort noget for at rette op på problemet.

Hver gang det regner kraftigt, stiger kloakvandet op af brønden nær Karina Bak Svendsen og hendes families bopæl i Sønder Onsild ved Hobro. Det er blandt andet spildevand fra et nærliggende industriområde, som sammen med regnvand får kloakken til at løbe over, så vandet løber ind på familiens grund.

- Der går ikke ret lang tid, så er der en voldsom stank fra det. Det er meget ildelugtende vand, der kommer op, siger Karina Bak Svendsen.

Hun opdagede problemet i september 2015 og har siden været i kontakt med Mariagerfjord Kommune for at få det løst. Kommunen erkendte tidligere i år, at kloaksystemet er underdimensioneret og derfor ikke kan håndtere den mængde spildevand, der kommer fra industriområdet, men vil ikke gøre noget.

  Foto: Privatfoto

- Vi finder det voldsomt beskæmmende, at der ikke er nogen, der vil gøre noget ved problemet, eftersom vi ligger oven på grundvand, siger Karina Bak Svendsen.

Sidst i april tog Karina Bak Svendsen kontakt til Danmarks Naturfredningsforening, og deres opfordring til Mariagerfjord Kommune er klar.

- Kommunen skal jo løse problemet, og det kan de gøre på to måder. Enten kan de lave en septiktank, som samler overskudsvand op, når det regner meget, og ellers kan de udbedre systemet. Det er de to muligheder, kommunen har, siger Walter Brüsch, Geologisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Det giver mig et billede af en kommune, der ikke bekymrer sig om miljøet og om grundvandet. Om det vores børn, børnebørn og oldebørn skal leve af i de næste mange år.

Karina Bak Svendsen, borger, Sønder Onsild

Familien fra Sønder Onsild bor få hundrede meter fra en vandværksboring og må derfor for eksempel ikke sprøjte med pesticider på deres grund. Indtil videre har kommunen stillet dem i udsigt, at problemet med overløbende industrispildevand formentlig bliver løst, når der inden for de næste fem år bliver separatkloakeret i området.

- Så i fem år skal vi leve med, at vandet løber over og smutter lige ned i grundvandet, siger Karina Bak Svendsen.

  Foto: Privatfoto

- For det første er det jo ikke særlig rart, når man får spildevand ud over sin græsplæne. Dernæst kan man sige, at hvis der er nedsivning af urenset spildevand tæt ved et vandværk, så risikerer man jo, at spildevandet kan komme ned til boringerne, og så kan det trænge ind i drikkevandet, siger Walter Brüsch.

Karina Bak Svendsen undrer sig over, at Mariagerfjord Kommune erkender, at der er et kloakproblem, men ikke udbedrer det.

- Det giver mig et billede af en kommune, der ikke bekymrer sig om miljøet og om grundvandet. Om det vores børn, børnebørn og oldebørn skal leve af i de næste mange år, siger hun.

02:07 Luk video

Se, hvad Mariagerfjord Kommunes borgmester Mogens Jespersen (Venstre) siger til sagen:

03:09 Luk video