Spurveuglen trækker folk til

Europas mindste ugle er på gæstevisit i Rold Skov.

Nogle aftener står der mellem 20 og 30 fugleinteresserede på grusvejen langt inde i Rold Skov. De står der med kikkerter, kameraer og mikrofoner. For netop i disse dage er den lille spurveugle på besøg.

Spurveuglen er en yderst sjælden gæst i Nordjylland og fuglen i Rold Skov kommer sandsynligvis fra Tyskland.

- Det er Europas mindste ugle og den er rigtigt spændende. For det første er den meget godmodig, så der er gode muligheder for at se eller høre den. Og for det andet er dens lyd rigtig sjov. Det lyder som når man pumper hårdt med en gammeldags cykelpumpe, smiler naturvejleder Søren Risborg, da TV2 Nord beder ham vise vej ud i skoven til området, hvor uglen er set.

Selvom spurveuglen bare er 15-19 centimeter høj og vejer sølle 50 gram er den en barsk lille fugl. Den lille ugle kan nedlægge fugle og gnavere, der er lige så store som den selv. Den danske vinter er ikke noget problem for fuglen og hvis vejret bliver for barsk søger den tilflugt i spættehuller i træerne i skoven.

- Rold Skov er ideel for spurveuglen, for der er grantræer, hvor den kan søge tilflugt, store lyse løvtræsområdet til at jage i og mosehuller med vand. Det er tæt på ideelle forhold for den, forklarer Søren Risborg, der er overbevist om, at spurveuglen indenfor få år vil blive en fast beboer i området.

Hvor længe den (formodentligt) tyske fugl forbliver på vinterferie i Rold står hen i det uvisse.

Hvis man vil opleve fuglen eller høre dens særprægede tuden, skal man opholde sig i skoven lige omkring solopgang eller solnedgang, hvor uglen tuder mest.

Europas mindste ugle tuder for tiden i Rold Skov

Seneste nyt

fra Nordjylland