Stadig budgetdebat i fire kommuner

Foto: TV2/Nord (Arkivfoto)

De nordjyske kommuner skal spare penge i 2013. Derfor er der i flere kommuner debat om, hvor besparelserne skal findes. Du kan få overblikket her.

Hvordan ser fremtiden ud i din kommune? Det kan du blive klogere på ved hjælp af denne rundringning foretaget af TV2/Nord.

Aalborg Kommune skal spare 128 millioner kroner. Og derfor nedlægges flere stillinger frem for blandt andet at ændre i åbningstiderne på pasningsområdet.

Morsø har ligeledes indgået et bredt forlig. Samtlige 21 medlemmer af Kommunalbestyrelsen er blevet enige om at spare 15 millioner på driften samtidig med at de vil anlægge for 20 millioner. Besparelserne skal findes ved at nedlægge 20 stillinger i flere kommunale regier.

26 ud af 27 medlemmer af Jammerbugt Kommunalbestyrelse indgik torsdag aften forlig om næste års budget. Kun de Konservative stemte ikke for. Med det nye budget hæves indkomstskatten med 0,4 procentpoint, hvilket vil give en øget indtægt på 24,2 millioner netto.

Mariagerfjord Kommune blev også enige torsdag. Her betyder forliget, at skatteprocenten hæves med 0,2 procentpoint. Sammen med en forhøjelse af grundskyldspromillen skulle kommunen få en øget indtjening på 20,5 millioner kroner.

Allerede i sidste weekend fik Brønderslev styr på deres kommende budget. Her blev de 27 politikere enige om at lade skoleområdet og ældreområdet gå fri for besparelser.

I Danmarks mindste kommune skal der også spares. Læsø Kommunes borgmester oplyser, at der i de næste fire år skal spares i omegnen af 5,5 millioner årligt. Skatten stiger med 0,2 procentpoint, hvilket skal give en øget indtægt på 525.000 kroner. Det samlede byråd har indgået et bredt forlig for næste års budget.

Vesthimmerland Kommune har i dag indgået et forlig om det kommende budget. Kun SF er ikke med i aftalen. Der var stor debat mellem politikerne, men på et møde i eftermiddags blev de altså enige. I budgettet vil kommuneskatten falde med 0,1 procentpoint.

Men ikke alle kommuner har styr på fremtiden. Endnu.

I Rebild er politikerne stadig langt fra at blive enige. Ifølge viceborgmester Ole Frederiksen (Venstre) vil et snævert flertal have et opført et nyt rådhus i Støvring til en værdi af 35 millioner kroner. Men flere politikere er imod investeringen og vil ifølge Ole Frederiksen stemme blankt nej til budgetforslaget, hvis et nyt rådhus står deri. Derfor forventes det, at budgetforslaget bliver indgået af et snævert flertal. Politikerne har to møder i næste uge, og umiddelbart derefter skal budgetforslaget ligge klar.

Borgmester Lene Kjelgaard Jensen (Venstre) oplyser, at Thisted Kommune er tæt på et forlig. Partierne mødes søndag aften, mens sidste frist for ændringer i det nuværende budgetforslag er mandag middag. Kommunen skal spare 50 millioner.

Lars Møller (Venstre) håber på et bredt forlig i Frederikshavn, men den plan er Socialdemokraterne ikke umiddelbart med på. Venstre vil nemlig ikke hæve skatten, mens både Socialdemokraterne og SF overvejer muligheden. Lørdag klokken 10 samles Frederikshavn byråd, og her skal borgmester Lars Møller have fundet 15 støtter, så de tilsammen får flertal, hvilket kræver at de normale støtter SF og Konservative samt ét andet parti eller løsgænger stemmer for Venstres budgetforslag. Det skriver kanalfrederikshavn.dk.

I Hjørring har Lokallisten trukket sig fra den del af budgettet, som byrådet ellers var enige om. Det skriver nordjyske.dk. Lokallisten nægtede at skrive under på budgetforslag, da flere af deres forslag blev afvist af Venstre og Konservative. Det endelige budget kommer formentlig først på plads den 10. oktober, når Byrådet mødes, men umiddelbart støtter Lokallisten SF og Socialdemokraternes forslag om en skattestigning.

TV2/Nord dækker samtlige kommunernes budgetforhandlinger. Følg med her på hjemmesiden eller i vores nyhedsudsendelser i løbet af dagen.

Flere nyheder fra TV2 Nord