Stærekasser forskelsbehandler trafikanter

De nye og forkætrede stærekasser, der er stillet op langs udvalgte nordjyske veje, kan ikke fange alle typer fartsyndere, men det er bedre end ingenting, siger en nordjysk politiker. De nordjyske bilister er til gengæld forargede.

Foreløbigt er der sat stærekasser op tre steder i Nordjylland. Men ikke alle trafikanter behøver at frygte en automatisk fartbøde, hvis de har foden lidt for tungt på speederen.

De automatiske kameraer er nemlig hentet fra politiets gamle ATK-biler, og det betyder, at nogle trafikanter går fri.

Som TV2 Nord tidligere har fortalt kan kameraerne ikke måle motorcykler. De kan som regel heller ikke se, om en bil kører med trailer eller campingvogn. De politikere, der har besluttet at stille dem op alligevel, indrømmer, at de ikke fungerer optimalt.

- Det handler også om økonomi. Nu har vi valgt at genbruge det udstyr, der sad i fotovognene, så vi ikke skulle ud og skrotte noget bare for at købe noget nyt. Men ja, der er fejl og mangler på det, og det er selvfølgelig noget, vi skal gøre bedre på den lange bane, siger Kim Christiansen (DF), næstformand i Folketingets Transportudvalg.

Forargede borgere

Men bilisterne nær Aabybro, der har fået en af Nordjyllands tre første stærekasser er ikke imponerede. De bryder sig ikke om, at nogle fartsyndere på forhånd får lov til at slippe.

quote Det er helt ok, at stærekasserne er kommet, og at vi skal køre efter reglerne, men så må det gælde alle.

Maren Nielsen, Aabybro

- De skal da være med til at betale ligesom vi andre, hvis vi har lavet noget forkert, så det er da forkert, at udstyret ikke kan måle for eksempel motorcykler, siger Henning Reiche fra Aabybro.

Maren Nielsen er godt gammeldags forarget over, at loven ikke er lige for alle. Hun vil ikke betale fartbøder, når andre slipper.

- Det gider jeg simpelthen ikke. Det er helt ok, at stærekasserne er kommet, og at vi skal køre efter reglerne, men så må det gælde alle. Også dem med campingvogn eller trailer, siger hun.

- Vi må leve med det

Dansk Folkeparti har været en af stærekassernes varmeste fortalere, fordi erfaringer viser, at de virker præventivt og generelt får farten ned. Derfor ærgrer det også Kim Christiansen, at de ikke virker lige godt på alle fartsyndere.

- De er gode til at få farten ned på en given strækning, og det er også formålet med dem. Selvfølgelig er det ikke i orden, at for eksempel en motorcykel kan overskride alle grænser, uden det får konsekvenser, men det er jo heller ikke i orden at stjæle i en butik, selv om man ikke bliver opdaget. Vi må leve med, at der er nogen enkelte, der slipper gennem nettet, siger Kim Christiansen (DF).

TV2 Nord har spurgt til de nye stærekassers formåen i Transportministeriet, som har givet dette svar:

"Som beskrevet i arbejdsgrupperapporten om ATK, kan stærekasser ikke registrere motorcykler, da nummerpladen sidder bagpå køretøjet. Det betyder også, at kameraerne i stærekasserne ikke kan tage billeder af påhængsvognes særskilte nummerplader, da de også er placeret bagpå. Dermed kan kameraet ikke automatisk adskille køretøjer med påhængsvogne, campingvogne eller lignende og deres særskilte nummerplader. Men kan påhængsvognen ses på billedet, der er taget i forbindelse med en hastighedsovertrædelse, vil køretøjet få en bøde med forhøjet bødetakst."


Seneste nyt

fra Nordjylland