Statsadvokat anker ikke sag om nordjysk pars køb af spædbarn

Statsadvokaten vil ikke anke en afgørelse fra Retten i Sønderborg, hvor et par blev frikendt for at have overtrådt adoptionslovgivningen, ved at købe en nyfødt dreng i Polen.

I slutningen af november blev et nordjysk par ved Retten i Sønderborg frikendt for at have brudt adoptionsloven. Og sagen slutter der. Statsadvokaten har vurderet, at det ikke vil give mening at anke sagen til Landsretten.

Parret blev dømt for at have afgivet urigtige oplysninger om barnet. For det blev de idømt 20 dages betinget fængsel og 40 timers samfundstjeneste, men de blev frikendt for at have overtrådt adoptionslovgivningen.

- Det er min vurdering, at landsretten vil nå frem til det samme resultat som byretten. Derfor bliver sagen ikke anket – dommen står fast, udtaler vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen i en pressemeddelelse.

Købte dreng for 5500 kroner

Parret var tiltalt for brud på adoptionsloven fordi de for 750 euro - cirka 5500 kroner - købte en nyfødt polsk dreng, som de, ved at lyve for hollandske myndigheder, fik udstedt en gyldig fødselsattest på, så han kunne få et dansk CPR-nummer. Dermed var han lovformigt blevet til parrets egen søn, selvom han var kommet dem i hænde udenom et adoptionsbureau.

Parret havde svært ved at blive gravide naturligt, og heller ikke via kunstig befrugtning lykkedes det. Parret var derfor stillet overfor muligheden at adoptere, men fordi kvinden har en psykisk diagnose, vurderede de ikke, det kunne lykkes. Derfor annoncerede de på internettet efter en mor, der ikke selv kunne tage vare på sit nyfødte barn.

Parret var tiltalt for at have overtrådt adoptionslovens bestemmelser om "formidling af surrogatmoderskab", men Retten i Sønderborg vurderede ikke, bestemmelserne kunne tolkes så bredt, som det ville være tilfældet i den pågældende sag. Heller ikke andre bestemmelser i lovgivningen kan bruges i sagen.

- Selvom der har været penge mellem den polske mor og det danske par, har moren overdraget barnet frivilligt. Derfor er der ikke tale om en børnebortførelse. Der kan heller ikke rejses tiltale mod parret for menneskehandel, fordi barnet ikke er købt med henblik på eksempelvis seksuelle overgreb, siger vicestatsadvokat Jakob Berger Nielsen.

Drengen har det godt

Det var en henvendelse fra de polske myndigheder, der bragte Syd- og Sønderjyllands Politi på sporet af parret. Drengens biologiske mor havde til polsk politi tilstået at have solgt drengen, og så rullede sagen. Parret boede dengang i Syd- og Sønderjyllands Politikreds, men bor i dag i Nordjylland. Drengen er i dag tre år gammel, og trives godt, har en psykolog vurderet.


Seneste nyt

fra Nordjylland