Statsansat blander sig i skiferdebat: - Det er magtmisbrug

05:41

Foto: Christian Henriksen

1 af 2

Ann Bilde fra Sæby er harmdirrende over at en ansat i Nordsøfonden anonymt blander sig i debatten om skifergas.

Med 30 års ansættelse i Energistyrelsen og nuværende job i Nordsøfonden er Søren Frederiksen en af statens vigtigste aktører i skifergassagen.

Derfor gør det Ann Bilde fra Sæby harmdirrende at han op Facebook blander sig i den heftige debat om skifergas-udvinding fra en profil, hvor det på ingen måde fremgår, at Søren Frederiksen har den insiderviden, han har.

- Det er magtmisbrug, siger hun.

Søren Frederiksen blev for et år siden ansat i Nordsøfonden, der har licens til at udvinde skifergas fra den nordjyske undergrund.

- Det er en spøgelsesprofil. Der er ikke noget foto af ham og der er ikke nogen oplysninger om hvem han er. Han er jo en af statsmagtens repræsentanter, og han skal jo bare fortælle hvem han er, siger hun videre.

Jeg vil have, at han optræder som den han er: En af magtens mænd.

Oluf Jørgensen er ekspert i forvaltningsret kan godt forstå Ann Bildes kritik af Søren Frederiksen.

- Det er jo rart for dem han diskuterer med, at de ved hvilken baggrund han har.

Ann Bilde ser det som et kæmpeproblem at en statsansat med stor insiderviden i sagen blander sig i debatten.

- Skifergassen blev lusket igennem, så vi fik ingen debat inden licensen blev givet, og nu forsøger ham der var Energistyrelsens repræsentant i mange år at lukke den debat, siger hun.

Ifølge hende afvises skifergasmodstandernes kritikpunkter systematisk af den anonyme embedsmand. Selv henviser Ann Bilde i debatten til et folketingssvar til Pia Olsen Dyhr (SF) om at grænseværdierne for radioaktivt indhold i den skifergas, der blev hentet op under prøveboringerne, var overskredet med 400 procent.

- Det taler han ned til at der slet ikke er et problem med radioaktivt.

Oluf Jørgensen, der i mange år har undervist i mediejura og derfor har et indgående kendskab til ytringsfrihedens rammer slår fast at man som embedsmand i staten har en bred ytringsfrihed som privatperson.

- Man kan godt blive i tvivl: Er det stadig på vegne af staten han udtaler sig? I så fald synes jeg, det er forkert, at han ikke skriver en titel på sin profil. Det er god forvaltningsskik at skrive titel på, så man ikke fremstår som en privatperson, siger han.

Erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) har netop svaret på Ann Bildes klage over Søren Frederiksen, og i svaret fastslår ministeren at offentligt ansatte har en vid ytringsfrihed og ikke behøver give sig professionlt til kende, når de udtaler sig som privatpersoner.

Det svar er Ann Bilde ikke tilfreds med, og hun vil nu indbringe sagen for Folketingets ombudsmand.

- Jeg vil have, at han optræder som den han er: En af magtens mænd.

TV2 Nord har talt med Søren Frederiksen, men han ønsker ikke at udtale sig i et interview.

Torsten Schak Pedersen er medlem af Folketingets Energiudvalg for Venstre, og i Nordjylland LIVE onsdag aften interviewede Morten Pedholt ham om sagen.

Spørgsmål: Hvordan har du det med at en topembedsmand i staten blander sig i debatten om skifergas bag en anonym profil?

- Jeg synes som udgangspunkt altid man skal fægte for åben pande og lade det være muligt for folk at finde ud af hvem der er i den anden ende af et debatindlæg. Omvendt tror jeg, man skal gøre sig det klart at på internettet er der rigtig mange steder hvor folk diskuterer med mærkelige brugernavne og alt muligt andet. Jeg tror, det her udspringer af, at det er en højbetændt sag og et tema, der har vakt mange følelser og så er det måske at debatten og følgerne af den, kommer til at køre så vidt.

Spørgsmål: Men bør han overhovedet udtale sig? Og så på den her måde?

- Han har sin ytringsfrihed og den gør han så brug af. At I laver sådan et indslag vidner måske om, at det ikke er så hjælpsomt for ham selv at agere på den måde, men det må han gøre op med sig selv. Jeg synes, at når man tager debatter generelt, så må det være debattens argumenter, der er det afgørende, og så må man gå op mod det, hvis man er uenig. Jeg tror ikke, det er hjælpsomt, at man har haft en debat på den her måde, men det må han selv stå inde for, for som Erhvervs- og Vækstministeren har redegjort for, så har han sin ytringsfrihed og så kan han så vælge at debattere på den her måde. Jeg tror, at hvis man skal lægge et filter ned over, at man fuldt ud skal dokumentere hvem man er, alle interesseområder man har, så ville der blive rimelig tomt rundt omkring.

Har du et godt tip?

Flere nyheder fra TV2 Nord