Statsligt millionbeløb til udvikling af østers på Mors

Regeringen kaster 49 millioner kroner efter et Skaldyrsklækkeri, der skal dyrke østers og skalddyr på Mors samt øge turismen til Nordjylland.

Der er i dag kæmpe jubel på Dansk Skaldyrscenter og i Morsø Kommune. Regeringen vil investere 49 millioner kroner i østersklækkeriet på Mors. Pengene vil gøre det muligt at åbne et nyt klækkeri, hvor der kan dyrkes endnu flere østers, og nu også skaldyr.  

Det fortæller direktør hos Dansk Skaldyrscenter, Jens Kierulff Pedersen til LimfjordUpdate.dk

- Det giver os mulighed for at opfylde en drøm om at lave et Skaldyrsklækkeri. Jeg ser det som en anerkendelse af det arbejder, vi laver og befæster i Nykøbings position som Danmarks Skaldyrshovedstad, siger han. 

- Det er sted, hvor vi kan begynde at gøre dyrkningen af skalddyr mere rationel og effektiv og bevæge os et step længere op, som man for eksempel har gjort med landbruget. Så det her så bare fødevareproduktion i havet. 

Udover et nyt klækkeri skal investeringen også gå til et besøgscenter, der skal lokke turister til Skaldyrsklækkeriet. 

Det er folketingsmedlemmet Torsten Schack Pedersen fra Venstre, der har sikret den 49 millioner kroner store investering.

- Det er to området (østersklækkeriet og turismen, red.), hvor Mors har en enorm stærk position, og jeg synes, at det er vigtigt, at vi fra Venstre understøtter den udvikling fra Christiansborg. Vi ønsker et Danmark i bedre balance og her er nogle styrkepositioner på Mors, som det er vigtigt, at vi understøtter til gavn for alle morsingboere, siger han.

Dansk Skaldyrscenter skal ikke selv producere de færdige spiseklar østers. De laver yngel, der så afsættes til det private. Lige nu opdrætter klækkeriet i omegnen af 100.000 østers årligt.

Jens Kierulff Pedersen forklarer, at man på nuværende tidspunkt ikke ved, hvor meget produktionen øges. Han fortæller dog, at man går med tanker om at dyrke hummer, knivmuslinger og tang i det nye klækkeri, når der først kommer godt gang i de nye faciliteter.

Det nye skaldyrsklækkeri og besøgscenter forventes at stå klart i foråret 2019. 

Dansk Skaldyrscenter jubler. Med en bevilling på 49 millioner kan de nu lave et nyt skaldyrsklækkeri.

Seneste nyt

fra Nordjylland