Status fra Jobpatrulje: Arbejdsgiverne glemmer at passe på de unge

Jobpatruljens tur rundt i Nordjylland de to seneste uger har afsløret for mange sager om tunge løft - og unge, der arbejder alene sent på aftenen, eller helt unge, der udskænker spiritus.

Cirka hver tredje unge nordjyske fritidsjobber, der bruger sommerferien på at tjene en skilling, arbejder under forhold, der enten er ulovlige eller som kan være sundhedsskadelige - eller hvor der ikke er orden i papirarbejdet.

Det er konklusionen efter to uger, hvor Jobpatruljen i Nordjylland har været rundt og talt med 512 unge under 18 år og deres arbejdsgivere. For selv om de 32 aktivister har mødt mange glade unge fritidsjobbere og arbejdsgivere, der har styr på reglerne, har man alligevel måttet sende 165 sager til faglig opfølgning.

 

- Det helt store problem er stadig tunge løft: Fritidsjobberne skal instrueres i løfteteknik, så de ikke kommer til skade, og desuden må de kun løfte op til 12 kilo. Men kan ikke forlange, at den unge selv skal stå og spekulere på, om han eller hun nu må løfte eksempelvis en kasse øl - men det skal arbejdsgiveren vide, at det må den unge ikke, slår koordinator for Jobpatruljen i Nordjylland Lene Hürdum Qvist fast

I alt stødte Jobpatruljen på 100 sager i det nordjyske, hvor der var knas med arbejdsmiljøet.

- Et andet problem er arbejdstiderne. Der er typisk to problemer: Enten arbejder de unge for meget - unge, der stadig går i skole, må højst arbejde 12 timer om ugen. Eller også arbejder de alene på tankstationer, i grillbarer eller lignende efter klokken 18.00 – og de må slet ikke arbejde efter klokken 22. Så er der også nogle, der stadig ikke får løn under sygdom - eller hvor arbejdsgiveren ikke har sørget for en ansættelseskontrakt, påpeger Lene Hürdum Qvist. 

Men det værste, som årets Jobpatrulje, har observeret er, at der også i år er unge under 15 år, der arbejder i lokaler, hvor der udskænkes spiritus - eller unge i skolealderen, der selv serverer spiritus. Den slags sager bliver meldt til politiet.

Jobpatruljens vigtigste opgave er at informere og dele foldere ud til arbejdsgivere og fritidsjobbere. Derfor blev en lille flok Jobpatrulje-aktivister også temmelig overraskede, da de et sted nærmest blev smidt ud af en kvindelig arbejdsgiver. Arbejdsgiveren mente, at hun var blevet uretfærdigt behandlet af Jobpatruljen, da de var på besøg i 2017.

- Når vi sender sager til faglig opfølgning, er det jo fordi, der virkelig er noget at komme efter. Men den pågældende arbejdsgiver ville end ikke tale med os - eller lade os tale med hendes fritidsjobbere - og så har vi ikke andre muligheder end blot at gå igen, forklarer Lene Hürdum Qvist.

 

Se eller gense indslaget fra 10. juli, da TV2Nord var med Jobpatruljen på job:

 

Fagbevægelsens Jobpatrulje i Nordjylland rykker i denne og næste uge ud i sommerlandet - for at tjekke op på ung-arbejdernes løn- og arbejds-forhold. Og behovet for det er stort. Sidste år havde knap 93 procent af fritids-jobberne problemer med deres ansættelses-forhold.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland