Stiger skal stoppe drukneulykker

I april druknede en 28-årig mand i havnen i Aalborg. Trygfonden vil gørets landets havne mere sikre ved at sætte flere stiger op. Foto: Christian French

Trygfonden vil have mere redningsudstyr i havnene for at undgå de mange drukneulykker.

Næsten hver fjerde af de cirka 120 personer, der drukner herhjemme hvert år, mister livet i en af landets havne.

Fra 2001 til 2010 er 162 personer omkommet i de danske trafikhavne og lystbådehavne, viser Trygfondens Nationale Druknestatistik. Også her i Nordjylland sker der mange drukneulykker i havnene.

Det er et stort problem, mener Trygfondens områdechef for sikkerhed, René Højer. Trygfonden sætter derfor gang i et nyt projekt, der skal begrænse antallet af ulykker med dødelig udgang.

Det går i al sin enkelhed ud på at opsætte nye og mere synlige redningsstiger, så folk der falder i havnen ved et uheld, kan finde op igen.

- Det virker helt banalt, men gode, fastmonterede redningsstiger er i sidste ende det, der redder liv, siger René Højer, der områdechef for sikkerhed i Trygfonden.

- På en kold vinteraften har man kun få minutter til at redde sig selv op på land, før de vitale organer begynder at sætte ud, tilføjer han.

I dag findes der ikke nogen lovgivning for, hvilket redningsudstyr der skal være tilgængeligt i havnene. Men noget så simpelt som netop en stige, der kan ses - også i mørket - kan redde rigtig mange menneskeliv, mener Trygfonden.

Derfor har Trygfonden udskrevet en landsdækkende designkonkurrence i samarbejde med Arkitektforeningen.

Konkurrencen går ud på at designe en ny og mere synlig fastmonteret redningsstige, som i sidste ende skal være med til at mindske antallet af drukneulykker.

Hovedparten af de drukneulykker, der sker i havnene, er i forbindelse med almindelig færdsel på havnearealet, mens der også er en del kørselsulykker.

93 procent af de druknede er mænd, og i 60 procent af tilfældene var personen påvirket af alkohol.

Flere nyheder fra TV2 Nord