Stine voksede op med en far, der drak

Umiddelbart voksede Stine Arildsen op med to ressourcestærke forældre. Men bag facaden var virkeligheden en anden. Hun fik hjælp af organisationen TUBA, og det ændrede hendes liv.

- Jeg opdagede som barn, at tingene ikke var som hos mine veninder. Min far drak for eksempel altid vin til aftensmad. Min far var næsten aldrig hjemme, fordi han hele tiden rejste med sit arbejde. Men jeg husker, at når han arbejdede hjemmefra – så stod der altid en øl ved arbejdsbordet, fortæller Stine Arildsen.

Faderens eskalerende misbrug - og moderens insisteren på at holde familiens problemer skjult - havde store konsekvenser for Stine, som gennem sin barndom måtte tage sig af sine to små søskende, men i TUBA fik hun hjælp til at håndtere sine problemer.

27-årige Stine Arildsen fortæller sin personlige historie i anledning af, at TUBA fejrer 20 års jubilæum. Dengang startede TUBA på et lånt loftsværelse på Frederiksberg med kun én terapeut i behandlerstolen. 20 år senere er TUBA til stede i 27 kommuner med mere end 60 psykologer og psykoterapeuter over hele landet. 

Hvert år hjælper TUBA godt 3000 børn og unge videre fra en svær start i livet. Det sætter dybe spor at vokse op med en mor eller en far, der drikker. Unge børn af alkohol- eller stofmisbrugere lider ofte af angst, lavt selvværd og depression. Mange lider endda af symptomer på posttraumatisk stresssyndrom, der giver alt fra koncentrationsbesvær til selvmordstanker. 

- Det er voldsomt belastende for børn at vokse op med forældre, der drikker for meget, og det er et stort tabu for børnene, der ofte ikke fortæller nogen om, hvordan de har det derhjemme. Derfor er det så vigtigt, at vi har fokus på dem, og at vi tilbyder dem den hjælp, de har brug for,” siger landsleder i TUBA, Henrik Appel. 

Og i TUBA er der gode nyheder at hente. TUBA kan dokumentere, at effekten af behandlingen er høj på alle de seks internationale, validerede skemaer, TUBA benytter til at måle effekten af terapien med de unge. Et eksempel er belastningsgraden. Her kommer de unge til TUBA med en gennemsnitlig belastningsgrad på over 18, hvilket er meget kritisk – over 20 er meget alvorligt og under 10 er normalt.

Tallene fra TUBA viser, at de unge, der gennemførte et behandlingsforløb i TUBA, bagefter havde en belastningsgrad på kun godt 11 i gennemsnit. Og tallene tyder på, at de stadig har det lige så godt et år efter.

Hør hele Stine Arildsens historie her

Se videoen: 27-årige Stine Arildsen fortæller sin personlige historie i anledning af, at TUBA fejrer 20 års jubilæum. 

Seneste nyt

fra Nordjylland