Stor brand på losseplads nær Vodskov: Kan tage flere dage at slukke

Branden udvikler kraftig røg, men den er ikke giftig og borgere har ikke noget at frygte.

Et større affaldsoplag på RenoNords store affaldsanlæg i Rærup nær Vodskov, brænder torsdag eftermiddag.

Alarmen om brand indløb til 112 klokken 14.45 og mange brandkøretøjer er efterfølgende kørt til RenoNords anlæg for at slukke flammerne. Klokken 17.30 arbejder brandfolk fra stationerne i Aalborg, Brønderslev, Jammerbugt, Dronninglund og Hals på at tæmme flammerne og Beredskabsstyrelsen er ligeledes blevet hentet ind til at assistere.

Branden skabte en røgsøjle, der var kulsort og som på et tidspunkt kunne ses mange kilometer væk. Røgen er dog ikke voldsomt sundhedsskadelig og vinden bærer røgen indover et ubeboet område. Borgere i nærheden skal derfor ikke tage yderligere sikkerhedsforanstaltninger.

Affaldsoplag i fire meters højde

Da de første brandfolk kom til stedet var der ild i et enkelt oplag, der er afgrænset af betonvægge. Det lykkedes dog ilden at sprede sig til et oplag ved siden af inden brandfolkene fik afgrænset ilden, så den ikke spreder sig yderligere.

- Det er primært plastik, der brænder lige nu og vi har så standset ilden, så den ikke breder sig til det oplag af træ, der ligger i nærheden, fortæller indsatsleder René Kærup fra Nordjyllands Beredskab.

 
 
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Brandvæsnet har en lang aften og nat foran sig, for oplaget, der er i fire meters højde, er ikke sådan at slukke, og det kræver meget vand, bare at holde ilden skak.

- Vi har beredskabsstyrelsen til at lave vandforsyning til os fra Limfjorden, forklarer indsatslederen. Der er i fugleflugt knap 600 meter til Limfjorden, så det er et større rørlægningsarbejde, der har fundet sted.

Hvad angår tidshorisonten for, hvornår ilden er helt slukket, tør indsatslederen ikke sige så meget - udover at det er et stort arbejde.

- Det kan tage dage, og det kan i princippet også tage uger. Udfordringen er, at der ligger lommer med ild inde i det her kæmpe oplag, og skal vi rode igennem det hele og sikre os at alt er helt slukket, tager det rigtig lang tid.

Småt brandbart giver stor brand

Direktør i RenoNord Thomas Lyngholm fortæller til TV2 Nord, at det er et almindeligt affaldsoplag med affald fra genbrugspladser, der er i brand.

- Vi mellemoplagrer affaldet på pladsen i Rærup, så vi har ekstra til vinteren, når der er mere brug for varmen, og af ukendte årsager er der altså gået ild i det, forklarer direktøren, der ikke kan sige noget om, hvordan branden er opstået.

- Sporene af, hvordan den er startet er nok væk forlængst, men det kan være, det er en klud med noget olie, der er selvantændt eller det kan være gløder fra en grill. Det er umuligt at sige, og vi finder formentlig aldrig ud af det, fortæller Thomas Lyngholm.

 
 
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Han bekræfter Nordjyllands Beredskabs budskab om at røgen ikke er farlig, men understreger, at den naturligvis heller ikke er ufarlig. Heldigvis bærer vinden røgfanen væk fra beboelsesområder.

- Brandvæsnet arbejder benhårdt derude, og det kommer de til at blive ved med. Det er heldigvis yderst sjældent, der sker sådan noget her, for vi har skarp overvågning på pladsen, og jeg tænker at det har udviklet sig meget hurtigt, siden det er blevet voldsomt, fortæller Thomas Thomas Lyngholm.

 
 
Foto: Per Harder Højbjerg / TV2 Nord

Seneste nyt

fra Nordjylland