Stor dansk satsning på forskning i billigere effektelektronik

 Stor dansk satsning på forskning i billigere effektelektronik

Et nyt forskningscenter ledet af Aalborg Universitet skal udvikle billigere elektroniske apparater og mere effektive systemer, som fremskynder overgangen til vedvarende energikilder.

Det Strategiske Forskningsråd har netop bevilget 40 millioner kroner til centret, og med støtte fra Det Obelske Familiefond og medfinansiering fra danske og internationale virksomheder og universiteter bliver den samlede satsning på over 90 millioner kroner.

Forskerne i det nye center CORPE (Center Of Reliable Power Electronics) skal beskæftige sig med pålidelig effektelektronik. Resultatet af deres arbejde vil både havne i vindmøller, solceller og brændselsceller samt i forbrugerudstyr af enhver art. Effektelektronik er en nøgleteknologi i overgangen til bæredygtig energiproduktion, fordi den bruges til at omsætte elektrisk energi fra én form til en anden.

Det er afgørende i forbindelse med energiproduktion fra solceller og vindmøller, men teknologien kan også bruges til at hente store energibesparelser i elektriske forbrugerapparater.

- Vores mål er at gøre det nemmere at integrere vedvarende energi fra sol og vind i energisystemet ved hjælp af mere pålidelige og prisbillige produkter. Samtidig kan vi bane vej for billigere og mere effektive energibesparende produkter, der får en hurtigere indtrængning på markedet, fortæller professor Frede Blaabjerg fra Aalborg Universitets Institut for Energiteknik, som skal stå i spidsen for det nye center i samarbejde med forskere fra AAU's Institut for Fysik og Nano og Institut for Fysik og Astronomi ved Århus Universitet.


Seneste nyt

fra Nordjylland