Store forskelle i gebyrer på affald i Region Nordjylland

I Region Nordjylland skal en virksomhed betale 7.434 kroner om året for affaldshåndtering i Mariager Kommune, mens man kun skal betale 3.200 kroner i Frederikshavn

Der er store forskelle selv inden for regionerne på størrelsen af de affaldsgebyrer, som private virksomheder betaler for at få hentet skrald. Det viser en gennemgang, som Dansk Erhverv har foretaget. 

- Det er overraskende, at der kan være så stor forskel på den samme service i samme region. Fastsættelsen af affaldsgebyrerne er begrænset af hvile-i-sig-selv-princip, som betyder, at gebyret skal afspejle de reelle omkostninger ved affaldshåndtering. Det tyder helt klart på, at affaldsområdet kunne trænge til større gennemsigtighed og konkurrenceudsættelse. Det er ganske enkelt meget uklart, hvorfor forskellen er så stor, og hvad man egentlig betaler for, siger chefkonsulent Anders Rune Bjerrum fra Dansk Erhverv.

Dansk Erhverv har identificeret 63 kommuner, som tilbyder virksomheder at deltage i den kommunale dagrenovationsordninger og har oplyst priser for en containerstørrelse på 800 liter. Dansk Erhverv har taget udgangspunkt i prisen for en 800 liters container, da det er den mest benyttede for dagligvarehandel og øvrige erhverv.

- Stort set alle virksomheder producerer affald, som skal håndteres, og det skal man naturligvis betale for. Vi anbefaler, at der indføres frit valg af affaldsordning for blandet erhvervsaffald, hvor virksomheden selv ønsker at indgå i en privat indsamlingsordning. God affaldshåndtering er god erhvervspolitik. Det er meget vigtigt, at affaldet bliver håndteret optimalt i forhold til genanvendelse. Gennemsigtighed og større udlicitering vil helt sikkert påvirke prisen og sikre mere lige konkurrence, siger Anders Rune Bjerrum.

Du kan se prisen for dagrenovationen for virksomheder i din kommune her.

Kommune
Brønderslev Kommunekr. 4.271
Frederikshavn Kommunekr. 3.200
Hjørring Kommunekr. 3.866
Jammerbugt Kommunekr. 3.440
Læsø Kommunekr. 3.296
Mariagerfjord Kommunekr. 7.434
Morsø Kommunekr. 3.520
Rebild Kommunekr. 3.368
Thisted Kommunekr. 4.645
Vesthimmerlands Kommunekr. 3.605
Aalborg Kommunekr. 6.600
Landsgennemsnit*kr. 4.438

 


Seneste nyt

fra Nordjylland