Store landbrug bliver kvalt i gæld

De store danske kvægfarme har udsigt til blodrøde regnskaber.

En række af de største danske kvægbedrifter er på økonomisk katastrofekurs. Den seneste tids voldsomme prisstigninger på foder betyder, at det gennemsnitlige driftsunderskud på de store bedrifter i år ventes at blive 408.000 kr., skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

Det fremgår af nye prognoser fra erhvervets egne økonomer på Videncentret for Landbrug. Sammenlignet med prognoser fra juni er der tale om en fordobling af det forventede underskud på de store bedrifter.

De store bedrifter ventes også at få underskud i 2013 og 2014 - dog er der udsigt til at underskuddene bliver mindre. Økonomien er også anstrengt på de mindre kvægbedrifter, men de har dog udsigt til et lille overskud i år og pæne overskud i 2013 og 2014.

- En del af de store bedrifter har ekspanderet voldsomt i årene frem mod finanskrisen. Landmændene på disse bedrifter har betalt høje priser for jord, mælkekvoter og staldbyggeri. På nogle bedrifter har prisen for udvidelsen været for høj, og resultatet er et uholdbart misforhold mellem gældens størrelse og bedriftens indtjening, vurderer chefkonsulent Susanne Clausen, Videncentret for Landbrug.


Seneste nyt

fra Nordjylland