Se prisen i din kommune: Store prisforskelle på SFO

De høje priser på fritidsordninger i Brønderslev Kommune har fået en familie til at vælge ordningen fra.

I de nordjyske kommuner er der stor forskel på, hvad forældre betaler for at have deres børn i skolefritidsordninger, SFO.

Den højeste pris finder man i Brønderslev Kommune, hvor det i øjeblikket koster mere end 22.000 kroner om året at have sit barn i fritidsordning. I nabokommunen Hjørring koster det 15.600 kroner.
Det er en af grundende til, at Signe Kronborg Christensen, der bor i Brønderslev Kommune, har valgt, at hendes 7-årige søn ikke skal gå i fritidsordning.

- Man sparer flere tusinde kroner mindre end 20 kilometer væk herfra. Så jeg synes, det er vigtigt, vi sender et budskab til vores politikere om, at nu bliver vi nødt til at få vendt op og ned på det her, siger hun.

De andre børn leger videre i SFO

Det er primært den store udgift til SFO’en, der har gjort, at familien i Jerslev har valgt den fra.

- Vi har valgt at prioriterer både af princip, fordi det simpelthen er for dyrt, men også fordi man kan bruge pengene på noget andet. Det kunne være en charterferie for os alle fem. Eller generelt i hverdagen, så der er råd til en tur i biografen, uden man skal vende hver en øre.

Men det er ikke let for Signe Kronborg Christensen at hente sin søn fra skole de dage, han helst vil blive og lege med de andre børn, der skal i fritidsordning. Hun føler, at hun fratager ham noget.

Og den bekymring deler Thomas Thyrring Engsig, Ph.d. og docent indenfor udsathed og chanceulighed hos UCN.

- Det kan have nogle betydninger i forhold til deres indtrædelse i fællesskaber med andre børn, og hvordan deres sociale udvikling er, siger han og understreger samtidig, at det kommer an på den enkelte situation.

 

Et mindre nedslag i prisen i 2020

De store prisforskelle på en plads i en fritidsordning skyldes, at det er op til den enkelte kommune, hvor stor en andel af omkostningen til pladsen, forældrene selv skal betale. I Brønderslev Kommune betaler forældrene cirka 70 procent af pladsen.

Og i Brønderslev Kommune er man da også opmærksom på, at prisen er høj. Derfor har man i budgettet for næste år sørget for, at prisen falder med cirka 100 kroner om måneden.

- Vi har faktisk Danmarks laveste indtægter, og det arbejder vi på at gøre bedre. Havde vi haft nogle flere indtægter, ville vi gerne sætte prisen ned, fortæller borgmester i Brønderslev Kommune, Mikael Klitgaard (Venstre).

Men 100 kroner mindre om måneden er ikke det, der får familien i Jerslev til at ombestemme sig og sende 7-årige Magnus i fritidsordning.

- 100 kroner er jo ingenting i forhold til det, du betaler på månedlig basis. Jeg synes, det er fuldstændig til grin. De 100 kroner gør altså ikke forskellen, mener Signe Kronborg Christensen.

Og på trods af nedslaget i prisen ser det ud til, at Brønderslev Kommune fortsat er den dyreste i Nordjylland.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland