Storke strejfer til Nordjylland

Foto: Ann Larsen

Foto: Ann Larsen

Foto: Ann Larsen

Foto: Ann Larsen

Foto: Trine Lundholm

1 af 5

Syv storke var tirsdag morgen på besøg nær Tårs. Chancen for at de bliver, er dog så godt som nul.

Flere nordjyder har tirsdag formiddag sendt billeder til TV2/Nord, der viser hele syv storke på en mark ved Sæsing nær Tårs.

Der er dog kun tale om et besøg, og håbet om at de flotte fugle vil slå sig ned på nordjysk jord er lig nul.

- Det er nogle unge fugle, der formentlig er strejfere på afveje fra deres hjem i Tyskland, Polen eller Baltikum, fortæller Thorkild Dahl, der er formand for Ornitologisk Forening i Nordjylland.

- Det er et tilbagevendende fænomen og de sidste dage en flok på hele 14 fugle blevet set på Fyn og i Sønderjylland, fortsætter han.

De store fugle er endt i Nordjylland som en konsekvens af de seneste dages gode vejr. Ligesom andre store fugle afhænger storkenes ruter af de varme luftstrømme, og med vejr som det nordjyderne og resten af Danmark har nydt godt af de sidste dage, kommer ungfuglene altså langt hjemmefra.

Når håbet om storke-immigranter er håbløst, skyldes det flere faktorer. Først og fremmest er Danmark udkantsland i storkeøjne, og variationer i den samlede bestand viser sig altså først i kanten af et udbredelsesområde, forklarer Thorkild Dahl.

Samtidig har vi kultiveret os væk fra den natur storkene kan lide. Store engdrag med masser af vand er drænet væk, og tilbage står produktionsjord af prima kvalitet - for landmændene.

Storkene derimod er fordrevet, men man skal ikke længere syd på end 30 kilometer ind i Tyskland. Her finder man ifølge Thorkild Dahl en lille landsby med masser af engområde og hele 21 storkereder.

Flere nyheder fra TV2 Nord