Stort tema i denne uge: Efterskolen anno 2017

Har du en spirende musiker i maven? Elsker du fodbold? Vil du gerne kombinere skolen med oplevelser i verden omkring dig? Har du brug for fagligt fokus og hjælp til at knække læse-koden? Der er nærmest frit valg på alle hylder blandt landets 245 efterskoler.

I 1970'erne blev næsten 94 procent af de danske efterskoler kategoriseret som almene, altså uden et særligt fokus på sport, kreativitet eller en indlæringsvanskelighed, som for eksempel ordblindhed. Det har i den grad ændret sig.

Specielt gennem 90'erne og 00'erne ændrede billedet sig, og stadigt flere efterskoler ændrede profil - eller fik i det hele taget en. I 2012 var godt 53 procent kategoriseret som almene efterskoler, 15 procent var specialefterskoler, mens de resterende 32 procent var profilefterskoler med særligt fokus på musik, sport, rejser eller andet.

- Jeg tror roligt man kan sige, at profilefterskoler har været med til at udvide markedet, og gjort efterskolerne mere synlige, siger Bjarne Lundager Jensen, direktør i Efterskoleforeningen.

quote Det er vigtigt, at både de unge og forældrene kigger sig for, når de skal vælge en efterskole. Har man behov for at dyrke sin idræt? Eller vil man hellere have et mere alment efterskoleophold, hvor man snuser til mange forskellige ting?

Bjarne Lundager Jensen, direktør, Efterskoleforeningen

I dag er en efterskole ikke bare en efterskole. Stadigt flere skoler specialiserer sig, og sælger sig på rejser, sportsprofiler som undervisere, fokus på musik, drama, gymnastik eller noget helt fjerde.

- Det er vigtigt, at både de unge og forældrene kigger sig for, når de skal vælge en efterskole. Har man behov for at dyrke sin idræt? Eller vil man hellere have et mere alment efterskoleophold, hvor man snuser til mange forskellige ting? Og så skal man også huske på, at uanset om det er tale om en profilefterskole, så har skolerne en forpligtigelse til almen dannelse – og det lægger de meget vægt på, uddyber Bjarne Lundager Jensen.

Han er ikke i tvivl om, at forskelligheden fra skole til skole er en stor styrke, og har været med til at åbne manges øjne for mulighederne i et efterskoleophold. Men en speciel profil er ikke nødvendigvis opskriften på succes:

- Der er ingen enkel medicin på at være en vellykket efterskole. Nogen går godt, andre ikke. Det handler mere om god ledelse, dygtige lærere, en tro på det man gør og et godt omdømme, end en speciel profil, afslutter han.

De historiske data stammer fra Efterskoleforeningen

TV2 Nord sætter i denne uge fokus på efterskolernes liv - og efterskolelivet for de unge - anno 2017. Vi kommer kort sagt hele vejen rundt om de nordjyske efterskoler.

Herunder kan du på den interaktive tidslinje gå igennem de danske efterskolers historie, der starter helt tilbage i 1851.

 


Seneste nyt

fra Nordjylland