Stram styring hvis sprøjtegift skal ned

 Stram styring hvis sprøjtegift skal ned

De sidste fem års handlingsplan har ikke fået forbruget ned. Landmændene skal holdes i kortere snor, mener eksperter.

En ny pesticidhandlingsplan skal indeholde meget mere konkrete mål, hvis landbrugets forbrug af sprøjtegift skal ned. Desuden skal der være en meget strammere styring, så man sikrer sig, at de krav, man stiller, rent faktisk virker efter hensigten.

Sådan lyder anbefalingerne i en rapport fra Rambøll Management om den pesticidhandlingsplan, der har reguleret landbrugets pesticidforbrug de seneste fem år.

Trods planen er landbrugets forbrug af sprøjtegift stik imod hensigten vokset i stedet for at gå ned, fordi målene har været for overordnede og generelle, og fordi der har manglet overvågning af, om initiativerne virker.

- Tingene har på nogle områder stået lidt i stampe, og på andre er der nogle små forbedringer, men samlet set er landbrugets forbrug af sprøjtegift gået den forkerte vej, siger manager Henning Thomsen, Rambøll Management, der har lavet rapporten om Pesticidhandlingsplan 2004-2009.

Rambøll-rapporten lå sammen med en række andre rapporter på bordet, da fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) og miljøminister Troels Lund Poulsen (V) torsdag havde indbudt folketingspolitikere og blandt andre Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Landbrug til en workshop med en meningsudveksling om, hvordan det fremover skal lykkes at få løst hængepartierne - at få lavet flere dyrkningsfri randzoner omkring vandløb og at få forbruget af sprøjtegifte ned.

Ifølge Henning Thomsen bør politikerne, når de laver en ny pesticidhandlingsplan, være meget mere konkrete og differentiere mere, både hvad angår mål og virkemidler. Initiativer skal rettes mod de områder, hvor der sker mest skade, påpeger han.

I perioden har der godt nok været mål for at få forbruget af sprøjtegift ned. Men såvel forbruget af sprøjtegift som antallet af gange, hvor landmændene bruger sprøjten, er vokset. Det hører ifølge Henning Thomsen med til historien, at behovet for sprøjtegift er vokset på grund af vejrforholdene og ændrede afgrøder.

- Vi anbefaler at styre området meget bedre. Det har været lidt flydende, ingen har haft den overordnede styring. Man har troet, at det var nok at rådgive om kravene, siger Henning Thomsen.

Han sætter blandt andet fingeren på, at man ikke har målt på nedsivning af sprøjtegift i grundvandet, og at man heller ikke har målt på, om man har nået et mål for pesticidrester i fødevarer.
/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland