Stregkoder hjælper

Sygehus Himmerland har oprettet en særlig telefonlinje, hvor udskrevne patienter kan få svar på spørgsmål om deres behandlingsforløb. Foto: TV2/Nord

To nordjyske sygehusafdelinger gør det godt. Så godt, at Sundhedsministeren nu vil have udbredt deres viden.

Patientsikkerheden er så stor på to nordjyske sygehusafdelinger, at Sundhedsministeren vil lære af dem, oplyser DR Nordjylland. Ved hjælp af stregkoder kan sygehusene finde frem til hvilke patienter, der har fået indopereret forskellige dele i kroppen.

Som sundhedsminister har Astrid Krag måttet forholde sig til mange sager om implantater.

- I de senere år har vi jo haft flere uheldige sager, hvor der er patienter, der har fået problemer efter at have fået indopereret implantater, og det dur jo ikke, siger hun.

Tidligere i år skulle Sygehus Himmerland Farsø finde frem til de patienter, der havde fået indopereret en hofteprotese af metal. De var mistænkt for at give patienterne alvorlige bivirkninger.

- Et klik så havde vi navne på de patienter, der var blevet opereret fortæller sygeplejerske, Anne Marie Jørgensen.

Sygehuset havde nemlig registret hvilke patienter, der havde fået proteserne. Det gjorde man ved hjælp af en stregkode.

- Og det var jo nemt, da man skulle ud og finde patienterne og indkalde dem til kontrol, siger Anne Marie Jørgensen.

Da sygehuset i Farsø indførte systemet, var det først i landet til at bruge det. Nu er det udvidet til Kardiologisk Afdeling på Aalborg Sygehus. Hvor det i Farsø kun er nogle få dele, man registrerer, er det næsten 1.200 i Aalborg.

- Vi kan spore alle de ting, som bliver i patienten, men samtidigt kan vi også spore præcist de produkter, som vi bruger i behandlingen af patienter. Og det giver en høj grad af patientsikkerhed, siger sygeplejerske Lene Decker.

Og det er sundhedsminister Astrid Krag enig i.

- Det er jo en rigtig interessant løsning og kigge på og se, om de kan udvides til resten af landet, siger hun.

Flere nyheder fra TV2 Nord