Strid om nordjysk Dagpengeland

Forfatter Lau Aaen fra Aalborg er kommet i modvind med sin bog Dagpengeland, der handler om et håbløst jobsøgningskursus.

En jobtræningsvirksomhed er blevet så trætte af at få deres metoder afsløret og udstillet, at de bevæbnet med usandheder er gået til modangreb på en tidligere kursist. Det skriver Søndagsavisen.
- Det er ikke dokumentar og virkelighed, selv om forfatteren hævder det, skriver Integros direktør, Anders Ferløv Andersen.

Sagen handler om bogen Dagpengeland, som blev til på baggrund af en blog om tiden på Integros jobtræningskursus. Her blev et hold af unge, nyuddannede, arbejdsløse akademikere tvunget til at lære at google, at lære at trykke hånd, at lære at oprette en gmail-konto og meget mere. Hvis de altså ville beholde deres dagpengeret. Hele forløbet beskrev Lau Aaen fra Aalborg på sin blog dagpengeland.dk, hvor han dokumenterede det med slides og overheads fra undervisningen. Bloggens indhold er senere blevet udgivet som bog. Og det er dokumentationen, som Integro nu anklager forfatteren for ikke har hold i virkeligheden.
Integros direktør Anders Ferløv Andersen vil dog ikke konkretisere kritikken eller løfte sløret for, hvad han mener, der er usandt i Lau Aaens fremstilling af Integros kurser.

Spørgsmål: Hvorfor vil du ikke det?
- Så skal man gå ind i hvert enkelt afsnit og tage fat i det, siger Anders Ferløv Andersen til Søndagsavisen.

Spørgsmål: Det må du da gerne gøre.
- Nej, jeg har ingen kommentar til det.

Spørgsmål: Hvordan kan det være?
- Det er løbet meget vand i åen siden.

Hele historien om Dagpengeland har skabt så meget opmærksomhed, at blandt andet beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (Soc.Dem.) har rejst heftig kritik af de formålsløse kurser. Men Integro nægter, at deres kurser er formålsløse. I stedet beklager direktør Anders Ferløv Andersen sig over, at Lau Aaen ikke er interesseret i at uddybe sin kritik, så Integro kan forholde sig til den. Men den påstand er ganske enkelt løgn. For Lau Aaen har takket ja til Integros tilbud om at holde et møde, viser en mailkorrespondance, som Søndagsavisen har læst.

- Jeg mødtes med Integros direktør på restaurant Stygge Krumpen i Aalborg på hans opfordring, og jeg tog en kammerat med som vidne. Vi tilbød at give feedback på alt Integros undervisningsmateriale ganske gratis samt diskret. Det gjorde vi for at kunne hjælpe fremtidige kursister med at få et bedre undervisningsforløb. Men hans eneste formål med mødet var at få mig til at pille min hjemmeside om kurset ned, og han spurgte, hvad der skulle til. Det havde jeg ikke lyst til, fortæller Lau Aaen om mødet.

Forespurgt om, hvorfor han skriver, at Lau Aaen nægtede at møde ham, giver Anders Ferløv Andersen følgende svar:

- Ved du hvad - det vil jeg ikke kommentere, siger han.

Spørgsmål: Men jeg har set brevet, hvor du bekræfter, at I skal mødes. Hvorfor skriver du så det modsatte i din pressemeddelelse?
- Jeg har ikke sagt noget om, at vi ikke har mødtes, men jeg har ikke flere kommentarer til det. Det må Lau og hans samvittighed selv stå inde for; om det er korrekt, det han fremstiller her, lyder Integros direktørs nye forklaring.

En arbejdsmarkedsforsker har gennemgået det kursusmateriale, som Lau Aaen og hans medkursister skulle undervises efter, og her er dommen klar, men hård.

- Det er meget fint, det Lau Aaen har lavet. Det har dokumentarisk værdi og viser, at kurserne ganske enkelt er nedværdigende. Det er et forsøg på at tjene penge på andres ulykke, og Integros materiale er underlødigt i forhold til deres kursisters niveau, siger arbejdsforsker og professor i statskundskab ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen til Søndagsavisen.


Seneste nyt

fra Nordjylland