LIGE NU:

Studerende vender velfærdsuddannelserne ryggen – bare ikke i Nordjylland

4 procent færre er kommet ind på de fire store velfærdsuddannelser på landsplan.

Det er den tid på året, hvor de studerende finder ud af, om de er kommet ind på deres drømmeuddannelse, men det er også tid til, at uddannelsesinstitutionerne finder ud af, hvad de nye ansøgere og kommende studerende gerne vil bruge deres fremtid på.

I år er der generelt et fald i optag på uddannelser rundt om i landet. I Nordjylland oplever både UCN og Aalborg Universitet et lille fald i optag sammenlignet med sidste år, men 2020 var også et rekordår for optag i hele landet. 2020 var det år med flest optag på de videregående uddannelser nogensinde og i år er det år med næsthøjeste optag nogensinde.

quote - Der er færre, der søger velfærdsuddannelserne, der er flere, der søger andre uddannelser.

Lene Augusta Jørgensen, Rektor, UCN

Alligevel er der panderynker at spore rundt om i landet, for færre er kommet ind på velfærdsuddannelserne på landsplan, men i Nordjylland ser det anderledes positivt ud.

- Vi kan se på velfærdsuddannelserne, der er nogle steder, hvor vi har lidt vigende søgning, vi har stadig kunne optage et fuldt optag, og det er vi rigtig glade for, siger rektor på UCN Lene Augusta Jørgensen.

Færre søger velfærdsuddannelser

På UCN har de optaget én procent færre, end de gjorde sidste år, men de er glade for, at de trods alt kan byde næsten 3.300 velkommen på deres uddannelser i Aalborg, Thisted og Hjørring efter sommerferien.

- Der er færre, der søger velfærdsuddannelserne, der er flere, der søger andre uddannelser, samtidig ved vi, at der kommer færre unge de kommende år, så det gør, at især nogle af vores kollegaer rundt om i landet har optaget færre, end de kunne, og de oplever, at det her er et stort problem. Heldigvis hos os har vi optaget dem vi kunne på langt de fleste uddannelser, men jeg vil sige, at der stadig er ledige pladser på for eksempel vores læreruddannelse, siger Lene Augusta Jørgensen.

Professionshøjskolen oplever igen i år, at de unge søger mod de store byer. På deres uddannelser i Aalborg har de fuldt hus, mens der blandt andet stadig er ledige pladser på sygeplejerskeuddannelsen i Hjørring og Thisted.

- Det er sådan her i Nordjylland, har vi heldigvis kunne fylde vores pladser i år, men de her færre ansøgere betyder, at vi måske fremover vil opleve den situation, hvor vi ikke kan fylde vores uddannelsespladser, og det betyder noget for blandt andet sygehuse, og andre velfærdsinstitutioner i Nordjylland, hvor man så ikke kan få de medarbejdere, man gerne vil, siger Lene Augusta Jørgensen.

Bekymret for fremtiden

I alt er der på landsplan optaget 4.781 på pædagoguddannelsen, 4.112 på sygeplejerskeuddannelsen, 2.556 på læreruddannelsen og 2.226 på socialrådgiveruddannelsen. I år søgte 93.388 ind på en videregående uddannelse - et fald på 1 procent sammenlignet med året før. På landsplan er der færre, der har søgt ind på velfærdsuddannelserne.

Hvor bekymrede skal vi være for dykket i antal ansøgere til velfærdsuddannelserne?

- Der synes jeg faktisk, at man skal være temmelig bekymrede, for det er jo ikke kun en uddannelsesudfordring, det er en samfundsudfordring, hvis vi ikke har sygeplejersker, der kan passe på vores syge og gamle eller pædagoger, der kan passe vores børn, så det er faktisk en bekymring, vi har, svarer Lene Augusta Jørgensen.

Hvad skal man gøre for at imødekomme den udfordring?

- Det spørger vi også ministeriet om, for de har været lidt efter os i forhold til, at vi ikke må markedsføre os, og vi skal flytte uddannelserne ud fra for eksempel Aalborg, der er et populært uddannelsessted. Så vi synes faktisk ikke, at de hjælper os så meget i den her sag, hvor vi rigtig gerne vil uddanne folk, som kan komme ud og arbejde i Nordjylland i fremtiden, svarer Lene Augusta Jørgensen.