Succes for Aalborg-satellit

En studentersatellit fra Aalborg Universitet blev mandag morgen sendt vellykket op fra Chennai, Indien.

Stor succes og klapsalver i kontrolcentret. Sådan var
situationen mandag formiddag, da studerende fra Aalborg Universitet fik kontakt til deres nye studentersatellit.

Den blev sendt vellykket op fra Chennai, Indien, tidligt på morgenen, og efter et par overflyvninger af satellitten nåede dens signal endelig ned til jordstationen i Aalborg.

- Den er i live, konstaterede en tilfreds Jens Dalsgaard
Nielsen, lektor ved Institut for Elektroniske Systemer og
manager på projektet.

Allerede tidligere på morgenen havde de danske studerende fået en bekræftelse fra Californien, USA, hvor man kunne bekræfte et signal fra satellitten med det lidt tekniske navn AAUSAT-II.

- Nu skal vi hente loginformationer ned om strømforsyning og temperaturer på batterier og radiosenderen. Når vi har fået satellitten under kontrol, kan vi gå i gang med vores eksperimenter, sagde Jens Dalsgaard Nielsen.

I alt henved 150-200 studerende har gennem de seneste fire år i større eller mindre grad været inddraget i projektet. En halv snes studerende var mandag på plads i kontrolrummet for at styre
satellittens færd.

Det videnskabelige mål med satellitten er primært at teste gammastråling fra Solen via en detektor, der er fremstillet på Danmarks Tekniske Universitet. Formålet med satellitprogrammet er at uddanne dygtige ingeniører. Arbejdet med satellitter giver særlige kompetencer, blandt andet fordi de studerende inddrages i mange forskellige overvejelser om design, beregninger, projektstyring, software og andet.

Satellitarbejdet begyndte på universitet tilbage i 2001, og man har sendt satellitter op i 2003 og 2005. En opsendelse i 2006 svigtede dog.

Den nye satellit har kostet i alt cirka 800.000 kroner - heraf går halvdelen til selve opsendelsen.

- Dermed har vi bygget en satellit for et latterligt lavt
beløb på 400.000 kroner - vel at mærke en satellit, der kan bruges til noget fornuftigt, siger Jens Dalsgaard Nielsen.

Finansieringen sker delvist fra universitetet, delvist via en række større virksomheder og fonde, der støtter programmet.
/ritzau/


Seneste nyt

fra Nordjylland