90 procent får job: Succes med landbrugsuddannelse til unge

Praktisk arbejde og hjælp til selvforsørgelse. Det er nogle af de tiltag, der sikrer unge et job efter uddannelse på TAMU-uddannelsen i Vitskøl.

Før i tiden var Nikolaj Pedersen på kontanthjælp og blev sendt i aktivering. Men nu er den 23-årige mand begyndt på det, der virker til at være hans rette hylde. Han går på landbrugslinjen på TAMU i Vitskøl.

En uddannelse, der kombinerer praktisk arbejde med undervisning og som er tæt på at kunne garantere et job efter endt uddannelse. 90 procent af uddannelsens studerende får nemlig job efter uddannelsesforløbet.

- Jeg synes, det er dejligt, og jeg kan godt lide det, fordi det holder mig i gang. Før i tiden gik jeg i aktivering og var på kontanthjælp. Det er noget andet at komme ud og arbejde i den rigtige verden, siger Nikolaj Pedersen.

quote Det er det her, jeg altid har drømt om. Det er en af de ting, jeg gerne vil arbejde med.

Nikolaj Pedersen, elev, TAMU Vitskøl

Han er især glad for, at uddannelsen har masser af praktisk arbejde. På TAMU arbejder man til dagligt i landbruget, og man har daglig kontakt med dyrene:

- Jeg kan godt lide at have ondt i kroppen, når jeg er færdig med at arbejde. Det skal være noget med gang i, hvor jeg kan komme hjem og lægge mig i sengen og tænke, at nu har jeg gjort et godt stykke arbejde.

Bolig, løn og faste arbejdstider

Uddannelsen er for unge mellem 18 og 30 år, der af den ene eller anden grund ikke har formået at komme ind på arbejdsmarkedet eller gennemføre en uddannelse.

De unge skal arbejde 37 timer om ugen, og arbejdsdagen begynder klokken 7.30. Derfor får de rutiner, der kan hjælpe dem til at fastholde motivationen i hverdagen. Samtidig får eleverne løn under uddannelse.

På skolen i Vitskøl har eleverne også mulighed for at bo på skolen. Det kan gøre det lettere for dem at komme op til tiden og fastholde uddannelsen.

- Det er rigtige dyr, de arbejder med, og de får følelsen af, at det er vigtigt, at dyrene bliver passet. Derudover er det også skønt at tjene sine egne penge og blive selvforsørgende, det er også vigtigt, siger Jørn Bloch, der er landbrugsleder på TAMU Vitskøl.

I Nikolaj Pedersens tilfælde var det en kontaktperson fra kommunen, der ledte ham videre til landbrugsuddannelsen i Vitskøl. Nu har han svært ved at forestille sig at arbejde med andet i fremtiden:

- Det er det her, jeg altid har drømt om. Det er en af de ting, jeg gerne vil arbejde med. Om to år kunne jeg godt se mig selv på en gård i Holstebro som fodermester, siger han med et smil.

 

Seneste nyt

fra Nordjylland