Sukkerafgift bremser vækst

Nordjyske fødevarevirksomheder bremser op i væksten, fordi sukkerafgiften ifølge dem er ødelæggende for deres forretning. Nu bliver den nye, nordjyske skatteminister draget ind i kampen for at komme af med den forhadte afgift

Der produceres chokolade på livet løs, og salget går strygende. Alligevel er chokoladedirektøren bekymret - for sukkerafgiften er fordoblet i løbet af få år og truer nu væksten.

-Vi betaler 700.000 kroner i sukkerafgift om året. Det svarer til to til fire ansatte. Det var da meget bedre at trække nogle mennesker ud af dagpengesystemet, gøre dem glade og lade dem betale skat, siger John Aslak, indehaver af Aalborg Chokoladen.

Richard Fynbo, formand for Dansk Industri Vendsyssel, er enig med chokoladefabrikanten

-Jeg forstår deres frustration, for deres konkurrencekraft bliver hæmmet, siger han.

Som marmeladefabrikant stod Richard Fynbo selv til at skulle af med millioner i sukkerafgift, da den forrige regering for et par år siden ville indføre sukkerafgift på marmelade. Han truede med at flytte produktionen til udlandet, og afgiften blev da også trukket tilbage.

-Vi måtte have drejet nøglen om, hvis afgiften var blevet indført. Det var jo en ren indkomstskat, for der skulle også afgift på sukkerfri marmelade. Modsat kom der ikke afgift på et kilo rent sukker i butikkerne, for her var man bange for, at der ville komme mere grænsehandel, siger Richard Fynbo.

Den nyudnævnte nordjyske skatteminister, Karsten Lauritzen, er parat til at sanere nogle af punktafgifterne.

-Jeg kan ikke stå og love en milliardstor afgiftslettelse, men Venstre er gået til valg at sænke afgifterne på de områder, der giver størst erhvervsmæssig effekt - job, vækst og beskæftigelse, siger Karsten Lauritzen.

Skatteministeren har også tænkt sig at besøge forskellige virksomheder efter sommerferien - blandt andre Aalborg Chokoladen.


Seneste nyt

fra Nordjylland