Sundhedshuse skal udlejes til bandagister

Foto: Iben Hedemann

De regionsklinikker, der skulle afhjælpe lægemanglen, har ikke tiltrukket læger nok. Derfor vil Regionen nu leje ledige lokaler ud til andre faggrupper.

"Bandagister", "apoteker", "ergoterapeuter" og "tandteknikere" er blot nogle af de faggrupper, som Regionen har i søgelyset som lejere i de fem regionale sundhedshuse. Baggrunden er, at det ikke er lykkedes at leje lokalerne ud til praktiserende læger som planlagt.

- Vi ville selvfølgelig helst have lejet lokalerne ud til praktiserende læger, som oprindeligt planlagt, men der er ikke nok læger som har ønsket at flytte ind. Derfor vil vi på den her måde forsøge at hjælpe til et godt fagligt miljø i sundhedshusene. Vi ved, at det vægter højt hos de yngre læger, så vi håber, at det her kan være med til at lokke flere til, siger regionsrådsformand Ulla Astman (Soc. Dem.)

Men de praktiserende lægers organisation (PLO) i Nordjylland forudser, at de mange nye faggrupper i sundhedshusene vil have den stik modsatte effekt.

- Nye læger ønsker ikke at flytte ind i tomme sundhedshuse, for de vil helst flytte ind i klinikker der allerede er i gang. På den anden side vil de heller ikke flytte ind i klinikker, hvor de skal dele faciliteter med en masse "ikke praktiserende læger". De ønsker ikke at dele faciliteter med disse regionsdrevne klinikker, lyder kritikken fra PLO's nordjyske formand Kaj Bernth.

Ifølge PLO burde regionen i stedet tilbyde de ældre praktiserende læger med få år tilbage langt gunstigere vilkår. Med billig husleje og gode vilkår ville en række af de ældste læger gerne flytte deres praksis ind i sundhedshusene. Og når først de ældre lægers praksis ligger i huset, bliver det lettere for nye unge læger at overtage firmaet efterfølgende. Det er i hvert fald PLO's udlægning af problematikken.

Regionen ser anderledes på det og forventes tirsdag at vedtage de nye lejeregler, der giver mulighed for at leje ud til "ikke lægelige" faggrupper.

- Sundhedshusene er jo ikke lavet for at "gå imod" lægerne. De er skabt for at forsøge at skabe gode vilkår til kommende nye læger i Nordjylland, slår Ulla Astman fast.

Flere nyheder fra TV2 Nord