Sundhedsordfører: Det var aftalt, at Nordjylland skulle overtage lægebil

Kritikken fra flere regionsrådsmedlemmer i Nordjylland omkring akutlægebilen i Hjørring undrer Venstres sundhedsordfører, der mener, at regionen godt vidste, de skulle overtage lægebilen i 2018.

Kritikken fra flere regionsrådsmedlemmer omkring den videre betaling for akutlægebilen i Hjørring vækker søndag undring hos Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann. 

Fredag kunne TV2 Nord fortælle, at staten fra 2018 ikke længere vil finansiere lægebilen, som den ellers har gjort siden 2013. Det fik regionsrådsformand Ulla Astman (S) op af stolen for at kritisere sundhedsminister Ellen Trane Nørby.

Ulla Astman mener, at det er regeringens ansvar at finansiere lægebilen, siden staten betaler for lægehelikopterordningen i Danmark - helikoptere, der ikke kan nå til Vendsyssel i tide.

Men ifølge Jane Heitmann har Region Nordjylland godt været klar over, at de skulle overtage driften af akutlægebilen, når aftalen med regeringen udløb i 2017.

- Der ligger en helt klar aftale om, at når akutpuljemidlerne udløber, så overtager regionerne selv driften, og det understreger Nordjylland selv i deres ansøgning. Derfor kan jeg slet ikke forstå, at det kommer bag på medlemmer, at puljerne nu er udløbet, og ansvaret tilfalder regionen, siger Jane Heitmann og henviser til en ansøgning fra 2013, hvor Region Nordjylland søgte om finansiering af akutlægebilen.

Aftalen har udløbsdato

TV2 Nord har modtaget ansøgningen fra 2013, og her står der under punktet Tidsplan, at:

- Det forventes, at akutlægebilen i Hjørring kan etableres per 1. september 2013 såfrem tilsagn om tildeling af midler til etablering og drift af akutlægebil gives juni måned 2013. Ved udløb af finansiering fra akutpuljen vil Region Nordjylland varetage den videre drift af akutlægebilen i Hjørring.

Men Jane Heitmann, siden staten finansierer helikopterordningen, der ikke kan nå til Hjørring, synes du så ikke, det er fair, at i betaler for akutlægebilen også?

- Jo, jeg synes, det er fair, at staten bidrager til beredskabet, men her er aftalen, at ansvaret overgår til regionen, siger Jane Heitmann.

Sundhedsordføren peger også på, at en lignende aftale har været gældende med Region Hovedstaden, der nu overtager varetagelsen af deres akutlægebil.

Akutlægebilen har hidtil været finansieret via akutpuljen, og den samlede regning for etableringen samt de tre første års drift lød på ca. 29 millioner kroner. Aftalen blev forlænget i 2016 til også at gælde for 2017. Her lød ekstrabevillingen på 13,5 millioner kroner.

Du kan læse hele ansøgningen fra 2013 her:


Seneste nyt

fra Nordjylland