Sundhedsreform kan betyde mere arbejde for praktiserende læger: - Det bliver en udfordring

I regeringens sundhedsudspil lægges der op til, at samarbejdet mellem sygehuse, praktiserende læger og kommuner skal styrkes, så adskillige sygehusbesøg og indlæggelser kan undgås, men det kan blive en udfordring i Nordjylland, hvor der er mangel på praktiserende læger.

Klinikchef og praktiserende læge Peter Gaardbo Simonsen har ikke mange pauser i løbet af sin arbejdsdag i Lægeklinikken Frederikshavn.

- Vi er rigtig godt beskæftiget, siger han.

Peter Gaardbo Simonsen nærmer sig ligesom flere af sine kolleger pensionsalderen, men har valgt at blive på arbejdsmarkedet. Det kan lade sig gøre, fordi han er gået sammen med tre andre læger i den fælles lægeklinik i Frederikshavn, som kommer til at køre på fuldt blus fra foråret.

- Vi syntes, at der var en meget stor pulje af patienter, som lige pludselig ville komme til at stå uden fast læge, og så kiggede vi på hinanden og blev enige om at lave et samarbejde, siger Peter Gaardbo Simonsen.

Læger samarbejder med andre faggrupper

I klinikken i Frederikshavn arbejder lægerne sammen med eksempelvis sygeplejersker og fysioterapeuter. Det betyder, at de praktiserende læger kan bruge deres ressourcer bedst muligt og at patienterne får den optimale behandling.

- Behandlingen bliver typisk bedre af, at der er to fagligheder, der ser på den samme patient, siger Peter Gaardbo Simonsen.

I regeringens sundhedsudspil, som statsministeren præsenterede onsdag formiddag, lægges der op til, at sundhedshuse som det, der er blevet etableret i Frederikshavn, fremover skal tage imod flere patienter. Konkret lægger regeringen op til, at der skal være 500.000 færre ambulante sygehusbehandlinger og 40.000 færre indlæggelser i 2025.

- Flere patienter skal behandles hos egen læge - tættere på, hvor de bor, lød det blandt andet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre).

Flere opgaver er en udfordring

Nordjylland er den region, hvor de praktiserende læger i gennemsnit har flest patienter, så derfor kan det blive en udfordring, hvis lægerne fremover skal overtage endnu flere patienter fra sygehusene.

- Der mangler jo hænder, fordi vi har ikke de praktiserende læger, der skal til. Vi har lavet arbejdsforskydninger for at kunne holde den gående med de opgaver, vi allerede har, så yderligere opgaver bliver en udfordring, siger Peter Gaardbo Simonsen.

Peter Gaardbo Simonsen kan sagtens se gode ideer i regeringens udspil til, hvordan fremtidens sundhedssystem skal se ud. Tanken om et bedre samarbejde mellem sygehuse, praktiserende læger og kommunerne kan faktisk være det, der skal til for at lokke flere læger til yderområderne, som man forsøger at gøre i Frederikshavn.

- Både ældre og yngre læger søger mere fleksible arbejdstider, så jeg mener, at mere samarbejde er vejen frem. Det er en vej til, at man kan klare sit arbejdsliv med større glæde og undgå stress og udbrændthed, siger Peter Gaardbo Simonsen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forholder sig til, hvordan vi løser lægemanglen i Nordjylland, nu hvor der skal arbejdes endnu hårdere på sundhedshusene. 

Seneste nyt

fra Nordjylland