Sundhedsstyrelsen: Klamydiaindsats har ikke virket

Et historisk højt antal unge nordjyder fik sidste år konstateret sexsygdommen klamydia. Sundhedsstyrelsen mener, situationen er dybt bekymrende.

3350 unge nordjyder fik sidste år konstateret klamydia, viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen. Tallet er ikke set højere, siden man begyndte at opgøre det i 1994. Og det bekymrer Sundhedsstyrelsen, for klamydia kan gøre kvinder sterile.

- Mange unge er ikke klar over de risici, der er ved at få klamydia. De tror måske, at det er en sygdom, man får, går til lægen og får en pille, og så er det overstået. Sådan er det også for rigtig mange, men desværre er der også en stor del, som oplever, at de ikke kan få børn, når de bliver ældre, siger Niels Sandø, chefkonsulent hos Sundhedsstyrelsen.

Den nemmeste vej til undgå at få klamydia er at bruge kondom, men alt for ofte kommer gummiet ikke i brug. Det genkender eleverne på Mariagerfjord Gymnasium.

- Der er jo nogen, der er så ivrige efter hinanden, at man kan komme til at glemme kondomet. Det er nok også fordi, kondomer giver mindre følelse, siger Eid Wernicke Fjallsbak, der går i 2.G på Mariagerfjord Gymnasium.

quote Jeg tror ikke, der er mange, der lyst til at gå på apoteket og købe kondomer. Jeg tror, mange synes, det er halvpinligt. Især i en lille by hvor man måske kender dem, der står bag disken.

Lærke Gyldenløve Holm, 2.G, Mariagerfjord Gymnasium

I dag skyder Sundhedsstyrelsen sin årlige ”Kun med kondom”-kampagne i gang. Styrelsen har i årevis lavet kampagner, der skal få unge til at bruge kondom. Men indsatsen virker tilsyneladende ikke.

- Jeg tror ikke, der er mange, der lyst til at gå på apoteket og købe kondomer. Jeg tror, mange synes, det er halvpinligt. Især i en lille by hvor man måske kender dem, der står bag disken, siger Lærke Gyldenløve Holm, 2.G-elev på Mariagerfjord Gymnasium.

En undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen viser, at 40 procent af unge mellem 15 og 29 år ikke bruger kondom, når de møder en ny partner. Samme undersøgelse viser, at unge undervurderer deres egen risiko for at få sygdommen. Klamydia er den mest udbredte sexsygdom i Danmark, men kampagnerne har ikke fået unge til at ændre seksualadfærd, og derfor mener Sundhedsstyrelsen, at kampagnerne må tænkes om.

- Sundhedsstyrelsen har taget initiativ til, at vi senere i september måned indkalder til et møde, hvor vi får mange af landets eksperter til at komme og diskutere, hvad vi skal gøre. For tallene stiger, ikke bare på klamydia men også på andre sexsygdomme, siger chefkonsulent Niels Sandøe.

Klamydia i kommunen

Her kan du se hvor mange 15-29 årige, der fik konstateret klamydia i 2016 i de nordjyske kommuner.
  • Brønderslev: 119
  • Frederikshavn: 224
  • Hjørring: 242
  • Jammerbugt: 106
  • Læsø: 4
  • Mariagerfjord: 147
  • Morsø: 65
  • Rebild: 100
  • Thisted: 129
  • Vesthimmerland: 114
  • Aalborg: 1.697

Kilde: Sundhedsstyrelsen
Et historisk højt antal nordjyder får konstateret klamydia

Seneste nyt

fra Nordjylland