Svært at udvikle miljørigtigt korn

Mere miljørigtige kornsorter, som ikke behøver svampegift for at klare sig, har lange udsigter i Danmark. Det er nemlig ulovligt at sælge nyudviklet korn som såsæd.

Men de regler bør laves om, siger kornforædler Anders Borgen til DR Nordjylland.

Anders Borgen fra Mariager forsker i korn og arbejder blandt andet med at forædle gamle kornsorter. Men når han eksempelvis udvikler mere miljøvenlige kornsorter, så må han ikke sælge sit korn til såsæd til andre landmænd.

- Det er forbudt overhovedet at arbejde med noget, der ikke er certificeret. Det, mener jeg, er en forkert ordning, siger han.

Men ifølge Anders Borgen er det svært for nye miljøvenlige kornsorter at leve op til de krav, der stilles til såsæd, fordi reglerne er rettet mod konventionelle kornprodukter. Samtidig koster en certificering op mod 100.000 kroner.

- Det betyder, at det eksempelvis ikke kan betale sig at forske i kornsorter, der ikke behøver sprøjtegifte for at klare sig, siger Anders Borgen.

Hos det økologiske bageri og mølleri Aurion i Hjørring har de skrappe regler betydet, at virksomheden arbejder på kanten af lovgivningen for at få råvarer til produktionen af specielle kornsorter.

Grundlægger Jørn Ussing Larsen mener, reglerne er for stramme. Lige nu arbejder EU-Kommissionen på nye regler på området, og Jørn Ussing Larsen opfordrer til, at reglerne bliver knap så stramme i fremtiden.


Seneste nyt

fra Nordjylland