Svensk rederi overvejer to nye færgeruter til Læsø

Stena Line og Læsø Kommune diskuterer muligheden for at åbne en rute fra Læsø til Göteborg og en rute fra Læsø til Frederikshavn.

Læsø har i lang tid oplevet store problemer med sin eneste færgerute til Frederikshavn, der i perioder ikke har kapacitet til at få alle passagerer med.

Det udgør en stor trussel for bevægeligheden for Læsøs borgere og for erhvervslivet på øen, der i høj grad lever af turisterne, der kommer til Læsø i de travle sommermåneder. Men nu kan der måske være hjælp på vej fra en uventet kant.

Det svenske færgeselskab Stena Line har udvist interesse for at åbne en rute mellem Østerby på Læsø og Göteborg samt en rute mellem Østerby og Frederikshavn, der skal sejle i sommerhalvåret. Det fortæller Stena Lines presseafdeling til TV2 Nord.

- Jeg kan bekræfte, at der har været diskuteret en mulig rute mellem Göteborg og Læsø samt en rute mellem Læsø og Frederikshavn, men der er endnu ingen konkrete planer eller aftaler på plads, siger Carl Mortensen, presseansvarlig hos Stena Line.

- Stena Line kigger hele tiden på, hvordan vi kan ændre vores ruter eller tilføje nye ruter, ligesom vi eksempelvis har ændret vores rute fra Grenå til Varberg til i stedet at gå fra Grenå til Halmstad næste år.

 
 
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

- Altafgørende for Læsøs fremtid

Tobias Birch Johansen (V), viceborgmester på Læsø Kommune og formand for Færgeselskabet Læsø, fortæller til TV2 Nord, at dialogen mellem øen og allerede begyndte for nogle år siden, da Tobias Birch snakkede med en af direktørerne, om hvordan Læsø og Stena Line eventuelt kunne hjælpe hinanden med markedsføring.

Den dialog udviklede sig til en idé om at starte en færgerute til Sverige, som Tobias Birch har store forhåbninger om.

- Vi ser indtil videre på det med meget positive øjne. Hvis det kan føres ud i livet, satser vi på det. Det er et kæmpe projekt, der kan være altafgørende for Læsøs fremtid. Det kommer til at øge turismen og vil give øen en bedre økonomi, siger Tobias Birch.

- Det kommer også til at løse vores kapacitetsproblemer på færgen, og det kommer til at give øen et vækstboost. Det vil løse en masse problemer, og det vil gøre Læsø til en nabo til en storby. 

 
 
Foto: Per Frank Paulsen / TV2 Nord

Håber på færgeruter i 2021

Den eventuelle færgerute mellem Læsø og Sverige vil åbne for en masse nye turister fra både Norge og Sverige, der lige nu er nødt til at tage med to færger for at komme frem til Læsø. Det vil også være en hurtigere rute for københavnere, der gerne vil til Læsø, at køre igennem Sverige og tage færgen fra Göteborg.

Viceborgmesteren fortæller også, at falder planerne på plads, kan færgeruterne etableres relativt hurtigt, da det forhåbentligt ikke tager meget længere end 18 måneder at bygge en havn i Østerby, hvor Stena Line-færgerne kan sejle ind.

Læsø Kommune vil nu tage sagen op på et møde i kommunalbestyrelsen mandag, hvor man skal blive enige om, hvorvidt man vil gå videre med projektet og komme med oplæg til, hvornår havnen i Østerby kan blive klar. 

- Og så vil vi spændt afvente et oplæg fra det pågældende færgeselskab. Vi mener ikke, at pengene til havnen bliver et problem, fordi vi har tilladelse til at lånefinansiere sådan et byggeri. Vi har nogle kapacitetsudfordringer, der skal løses, og det her er en måde at gøre det på. Projektet kan potentielt betyde en masse penge til øen, hvis det lykkedes, siger Tobias Birch.

Viceborgmesteren håber på, at der allerede kan sejle færger fra Østerby til Sverige og Frederikshavn i 2021.


Seneste nyt

fra Nordjylland