Svigt på bosteder: Pædagoger vil sagsøge kommunen

Vesthimmerlands Kommune skal stå til ansvar for, at de fejlvisitererede borgere til bofællesskaber, som endte med at overfalde og true ansatte. Det mener tidligere ansatte som er klar til at slæbe kommunen i retten.

Helle Fogh og Trine Skaarup Pedersen er begge blevet syge af at gå på arbejde i Vesthimmerlands Kommune og senere fyret. Sammen med Socialpædagogernes Landsforening arbejder de to på at anlægge civile søgsmål mod Vesthimmerlands Kommune.

- De har sendt os på arbejde og udsat os for den fare. Det har de været bevidste om fra starten af, siger pædagog Helle Fogh.

Sammen med kollegaen Trine Skaarup Pedersen vil hun rejse sag mod kommunen.

VIDEO: Helle Fogh er en af de pædagoger, som bliver sygemeldt efter overfald på Under Bøgen i 2018.

- Det skal simpelthen ikke ske igen. Det er ikke i orden, det som er sket. Der er nogen, som skal tage ansvaret, og hvis de ikke gør det frivilligt, så må der lægges sag an, siger pædagog Trine Skaarup Pedersen.

Kommune erkender fejlvisitereringer

Vesthimmerlands Kommune har erkendt, at fem borgere var fejlvisiterede til kommunale bofællesskaber under organisationen Byen i Byen i Aalestrup, og kommunen har som en konsekvens iværksat en intern undersøgelse af forholdene. Jurister i Socialpædagogernes Landsforening skal nu se nærmere på sagen fra Vesthimmerland.

- Der står medarbejdere, som er bragt i en træls og trist situation. De står med en arbejdsskade. Det er ikke noget, man bare kan sige undskyld for, og så er det bare passé. Der er faktisk nogle mennesker, som skal leve med det her, siger Peter Kristensen, formand for Socialpædagogerne i Nordjylland.

Både Arbejdstilsynet og Socialtilsynet påpeger i 2018 en række grove forhold efter uanmeldte besøg. De to tilsyn påpeger blandt andet, at det er farligt for de ansatte at gå på arbejde, da der er risiko for vold, og at bofællesskaberne har beboere, som de ikke er godkendt til eller har kompetencerne til at kunne håndtere.

- Det har gjort, at de har bragt os i fare og gjort, at vi er blevet syge. Det skal de stå til ansvar for. Det er simpelthen ikke i orden, at man skal gå på arbejde og blive syg, siger pædagog Trine Skaarup Pedersen.

TV2 Nord har i dag talt med Vesthimmerlands Kommunes borgmester Per Bach Laursen, men borgmesteren har ikke ønsket at kommentere på et eventuelt sagsanlæg mod kommunen.


Seneste nyt

fra Nordjylland