Svine-MRSA: Nyfødte smittet af forældre

I Nordjylland er ti nyfødte børn smittet med svine-MRSA af deres forældre. Myndighederne skal tage det alvorligt.

Mindst seks nyfødte børn i Nordjylland har på grund af bakterien svine-MRSA fået øjenbetændelse og fire andre har fået betændelse i den ydre øregang skriver Ingeniøren i dag.

- Jeg har set tilfælde, hvor nyfødte har haft tegn på betændelse i form af for eksempel gule skorper under øjnene. Ved podning har vi fundet ud af, at MRSA 398 var årsag til infektionerne, siger Tinna Urth, der er hygiejnesygeplejerske i Region Nordjylland til Ingeniøren.

Alle forældrene til de smittede børn er ansat i svineproduktioner, og de har selv haft MRSA-bakterien.

- Hvis moderen er smittet med MRSA, er der en stor sandsynlighed for, at barnet også får det på grund af den naturligt tætte kontakt, siger overlæge hos Statens Serum Institut, Robert Skov til Ingeniøren.

Tidligere har Sundhedsstyrelsen sagt, at det ikke giver mening at fjerne MRSA-smitte fra folk, der arbejder i svineproduktionen, fordi de hurtigt bliver smittet med bakterien igen. Men nu mener fagforeningen, at det må være nok. Myndighederne skal tage det seriøst.

- Nu må alvoren snart gå op for myndighederne, siger Arne Grevesen, der er formand for den Grønne Gruppe i 3F, til Ingeniøren.

Tidligere har myndighederne meldt ud, at svine-MRSA ikke kunne smitte gennem kød. Men fødevareminister Dan Jørgensen (Soc. Dem.) har nu erkendt, at bakterien godt kan smitte gennem kød.

Udover infektioner uden på kroppen som øjenbetændelse, kan MRSA-bakterien også forårsagde mere alvorlige infektioner som knoglebetændelse og betændelse i hjerteklappen. Dog er forekomsten af MRSA hos mennesker i Danmark stadig lavere sammenlignet med mange andre lande i Europa. Hidtil har fire mistet livet af bakterien.


Seneste nyt

fra Nordjylland