Mere kontrol på vej: Svineproducenter kritiserer minister

Fødevareminister Mogens Jensen varsler flere kontroller i svinestalde. Et tiltag, der vækker kritik fra nordjyske svineproducenter og Landbrug og Fødevarer.

quote Det kan  ikke passe, at vi skal være vidne til, at landmænd ikke sørger for den mest basale lovbestemte dyrevelfærd for de dyr

Mogens Jensen (S), fødevareminister

Fødevareministeriets årlige dyrevelfærdsrapport er blevet offentliggjort, og resultaterne er ifølge fødevareminister Mogens Jensen (S) ikke tilfredsstillende.

Dyrevelfærdsrapporten viser blandt andet, at mere end hver tredje svinebestand har fået sanktioner i 2018, og 23 af svinebesætningerne er blevet politianmeldt. I 2017 var tallet 13. Derudover viser rapporten også, at dødeligheden blandt søer og pattegrise er steget fra 2017 til 2018.

Rapportens konklusioner har fået fødevareminister Mogens Jensen til at varsle markant flere kontroller i svinestalde fremover. I 2019 får ti procent af svinebesætningerne besøg af Fødevarestyrelsen til kontrol, men fremover står det tal til at blive endnu højere:

- Det kan simpelthen ikke passe, at vi år efter år skal være vidne til, at et urimeligt højt antal landmænd ikke sørger for den mest basale lovbestemte dyrevelfærd for de dyr, de har i deres varetægt. Og så gør det selvfølgelig sagen ekstra grel, at vi ser en stigning i de mest voldsomme overtrædelser, udtaler Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Tvivl om ministeriets metoder

quote Jeg blev egentlig noget sur i masken, vil jeg sige

Lars Mellemkjær, svineproducent og næstformand i LandboNord

Den nordjyske svineproducent og næstformand i LandboNord, Lars Mellemkjær, har ikke meget til overs for ministerens udmelding. Ifølge Lars Mellemkjær bygger rapporten på fejlagtige oplysninger og usikre opgørelser:

- Jeg blev egentlig noget sur i masken, vil jeg sige. De har taget prøver i 300 besætninger, hvilket vil sige en tiendedel af de danske besætninger. Ud fra det har man konkluderet, at det billede, der vises der, gælder for hele landet, og det mener jeg ikke er rigtigt, siger Lars Mellemkjær.

Han hæfter sig især ved, at der ikke er tale om en tilfældig kontrol, men i stedet en kontrol af besætninger, hvor der tidligere er påvist fejl og problemer med dyrevelfærd. Derfor mener Lars Mellemkjær også, at risikoen for at finde fejl i netop disse besætninger er højere end andre steder.

- Man vil nok finde flere problemer i de 300 besætninger, fordi de er udvalgt ud fra en risikoanalyse. Det giver et forkert billede, hvis man breder det ud og siger, at sådan er det i alle besætninger. Det holder ikke i virkeligheden, for sådan er det ikke, siger han.

Lars Mellemkjær, næstformand i LandboNord og svineproducent i Dybvad, er utilfreds med udsigten til flere kontroller i svinestalde.

Kritik fra Landbrug og Fødevarer

Tidligere undersøgelser fra svineproducenternes egen organisation, Danish, har vist, at det er under én promille af dyrevelfærdskontrollerne i de danske grisestalde, der påviser fejl.

Derfor kritiserer landbrugsorganisationen Landbrug og Fødevarer ministeren for at give et forvrænget billede af dansk svineproduktion med udmeldingen om flere stramninger i dyrevelfærdskontrollen.

- Når man læser Fødevarestyrelsens rapport, får man det indtryk, at omkring en tredjedel af de danske griseproducenter ikke har styr på at håndtere deres dyr. Det er selvfølgelig ikke i orden, hvis der er dyr, der ikke er håndteret korrekt, og én er en for meget. Men når det er sagt, så er det meget få dyr, vi taler om her, siger Christian Fink Hansen, der er sektordirekør i Seges Svineproduktion, der hører under Landbrug og Fødevarer.

- Vi skal ikke have flere regler

Fødevareministeren har endnu ikke lagt sig fast på, hvor meget antallet af kontroller skal stige de næste år. Det kommer an på kapaciteten i Fødevarestyrelsen, men ministeren varsler, at der er tale om en væsentlig forøgelse af kontrollen.

quote Nu snakker ministeren om, at der skal mere kontrol til. Har vi ikke kontrol nok?

Lars Mellemkjær, svineproducent og næstformand i LandboNord

Det huer ikke svineproducenten Lars Mellemkjær fra Dybvad:

- Nu snakker ministeren om, at der skal mere kontrol til. Har vi ikke kontrol nok? Vi er ansvarlige borgere i det her land. Vi kan godt finde ud af at håndtere det. Vi skal ikke have flere regler.

Men det er vel ikke et problem, at der kommer flere kontroller, hvis der ikke er nogle problemer at komme ud og kontrollere?

- Det er ikke et problem, men når man fremlægger resultaterne ud fra forkerte kontroller, så bliver det et problem. Nej, vi har ikke noget at frygte, men vi skal også bruge krudtet rigtigt. Der er alt det kontrol, der er nødvendigt, siger Lars Mellemkjær, svineproducent og næstformand i LandboNord.


Seneste nyt

fra Nordjylland