Svineproducenter lukker hver dag

Hver uge drejer nordjyske svineproducenter nøglen om med røde tal på bundlinjen. Branchen efterlyser nu bedre vilkår.

I øjeblikket sker det ugentligt, at en svineproducent i Nordjylland må lukke for produktionen. Årsagen er ganske enkel: Det kan ikke løbe rundt.

En af dem som har drejet nøglen om er Søren Buus Andersen fra Brønderslev. Indtil april i år producerede han årligt 23.000 slagtesvin, men nu har han givet op.

- Det kan ikke længere betale sig økonomisk for mig. Der har været røde tal på bundlinjen de seneste år, så nu er det slut, forklarer han.

Formanden for rådgivningsvirksomheden Agri Nord mener, at producenterne burde kunne konkurrere på lige vilkår med andre EU-lande.

- Vi har en lang række begrænsninger, når det gælder foder og antallet af svin hos den enkelte producent. Vi bør selvfølgelig kunne konkurrere på lige fod med andre lande.

Søren Buus Andersen har nu sadlet om. For at få økonomien til at hænge sammen, sender han nu grisene ud af landet.

- Det kan bedre betale sig for mig, at eksportere grisene til udlandet, men det betyder jo, at der går en masse arbejdspladser tabt, når de ikke slagtes herhjemme.

Han vurderer, at mellem 25 og 27 mennesker har mistet arbejdet i svinebranchen efter, at han lukkede slagteproduktionen.


Seneste nyt

fra Nordjylland