Svineproduktion ved Børglum Kloster møder modstand

 Svineproduktion ved Børglum Kloster møder modstand

Borgere i Børglum protesterer mod planerne om at placere en svineproduktion blot to kilometer fra den historiske turistattraktion Børglum Kloster. Det strider mod Hjørrings kulturarv, mener borgerne, der nu har klaget til Hjørring Kommune.

- Børglum Kloster er vores kultur perle, det vores store turistattraktion, og man vil da ikke komme her som turist, hvis der lugter af gylle, det kan jeg ikke forestille mig, siger Gert Jensen, talsmand for de beboere i Børglum Beboerforening, der nu har klaget til kommune over planerne.

Gert Jensen understreger, at det ikke er svineproducenten borgerne er ude efter, men derimod kommunens manglende indsigt i, hvad det vil betyde for området, hvis svineproducenter får lov at udvide sin produktion.
- Det går stik i mod det, kommunen selv har beskrevet i sin planstrategi og det, der har gjort Hjørring til en af blot fire kulturarvskommuner. Der er i arbejdet med kulturarven netop beskrevet for området omkring Børglum Kloster, at det er et område, vi skal værne om som noget særligt, og så virker det da underligt, at man er klar til at give tilladelse til, at det hele skal lugte af gylle, siger Gert Jensen.

Byrådsmedlem Jørgen Bing (SF) forstår godt Børglum-borgernes frustration.
- En svinefarm passer meget dårligt ind der. Jeg synes, vi som politikere skal sørge for at få en meget klar politik på området, så vi ikke spænder ben for os sig, når vi på den ene side siger, at Børglum Kloster er en kulturperle og på den anden side er klar til - helt i tråd med regler og lovgivning - at give tilladelse til en udvidet svineproduktion samme sted, siger Jørgen Bing.

Ansøgningen om at udvide svineproduktionen i Børglum er endnu ikke landet på politikernes bord, men når den gør, bliver det plan- og miljøudvalget, der skal se på ansøgningen.
- Jeg vil se sagen først, men umiddelbart virker det som om alt er overholdt i forhold til miljøreglerne på området, men det er klart, at kommer det i konflikt med kulturarven, så må vi se på det politisk, siger formanden for plan- og miljøudvalget, Per Harfeld (Venstre).
Han understreger, at alt jo ikke går i stå i og omkring de særlige områder, der er fremhævet i forhold til kommunens kulturarv.
- Børglum Kloster som kulturarv skal vi da værne om, det giver sig selv, siger Per Harfeld.


Seneste nyt

fra Nordjylland