Sygehus Vendsyssel har højeste dødelighed

 Sygehus Vendsyssel har højeste dødelighed

Sygehus Vendsyssel er det sygehus i landet med den højeste dødelighed. Det viser nye tal fra Operation-Life kampagnen.

Dødeligheden på Sygehus Vendsyssel er med indeks 124 landets højeste. Det er højeste score i Operation Life kampagnen, men det betyder ikke, at det er farligere at være indlagt i Vendsyssel end på andre sygehuse. Således siger chef-læge på Sygehus
Vendsyssel, Michael Andreassen til Dagens Medicin:

- Der findes tre former for løgne. Sorte løgne, hvide løgne og statistik.

Sygehus Vendsyssel scorer som nævnt 124. Landsgennemsnittet er på 99. Sundhedsdirektør i Region Nordjylland Per Christiansen mener også, at Sygehus Vendsyssel uretfærdigt får titlen, som sygehuset med den højeste dødelighed.

- Tallene for dødelighed på sygehusene er svære at bruge, fordi der er utrolig mange ting, som de ikke kan tage hensyn til. Men Operation Life er meget andet end alene de tal, og en lang række af de initiativer og hjælpepakker, som kampagnen også har sat i søen for at højne patientsikkerheden, har vi også taget til os i Region Nordjylland, siger Per Christiansen.

Når patienter dør på danske sygehuse er det i langt de fleste tilfælde resultat af uhelbredelig sygdom eller lidelse. Spørgsmålet vil være, om en utilstrækkelig kvalitet eller sikkerhed i behandlingen for en del af disse patienter fremskynder døden unødigt. Der forsøger Operation Life-kampagnen med forskellige hjælpepakker og analyser af mortalitet at afhjælpe antallet af dødsfald.

- Jeg tror, det er meget vigtigt at få forståelse for, at en region fungerer som et sammenhængende sygehussystem. Sygehusene løser forskellige opgaver i forbindelse med sygdomsforløbene - det betyder, at det ikke er helt meningsfyldt at arbejde med et tal for et enkelt sygehus. Eksempelvis ligger Skejby i Region Midtjylland fantastisk, men det skyldes måske, at Skejby netop behandler en række sygdomme, som nok kræver stor ekspertise, men hvor man oftest er i stand til at helbrede folk - i hvert fald i første omgang - hvorefter de sendes hjem. Skulle de så senere dø af den samme diagnose, foregår det jo som regel ikke på Skejby Sygehus, siger Per Christiansen og hælder til, at det tillige kan være en del af forklaringen på et lavt HSMR-tal for Aalborg Sygehus.


Seneste nyt

fra Nordjylland