Sygehuse sparer på energien

Region Nordjylland skal frem til 2025 skal nedbringe CO2-udledningen med to procent om året. Tirsdag godkendte Regionsrådet det første klimaregnskab og en klimastrategi, som skal sikre, at regionen når målet om CO2-reduktion.

CO2-reduktionen skal blandt andet ske gennem en såkaldt EMO-gennemgang og forslag til energi-optimering af regionens bygninger - hvoraf de nordjyske sygehuse udgør hovedparten.
 

Alle fire sygehuse i Region Nordjylland kan derfor gå i gang med energirenoveringer for et samlet beløb på 18 millioner kroner.
 

På Sygehus Thy-Mors, der i 2011 investerer fire millioner kroner i energi-optimering, går pengene ifølge teknisk chef Jan Christensen til både bedre belysning, bedre varmeanlæg, bedre ventilationsanlæg og efterisolering.
 

- Det er jo mange bække små, der giver den store effekt. Vi har med vores EMO-gennemgang fanget, at vi både har behov for belysningsanlæg, udskiftning af lyskilder og et enkelt sted en total renovering af et lysanlæg, siger Jan Christensen.
 

- Desuden kan vi både sikre bedre genvinding af varme og optimering af el- og varmeanlæg og isolering spare os selv for pæne udgifter, når ellers vores investeringer er gennemført, siger han.
 

Region Nordjylland har regnet ud, at man med investeringerne i energioptimering for 18 millioner kroner på de fire nordjyske sygehuse kan spare 6,5 millioner kroner i energiudgifter hvert år.
 

Globale klimaudfordringer kræver lokalt engagement
Udover den økonomiske gulerod er der flere andre grunde til, at Regionen arbejder målrettet med energibesparelse og klimaforbedringer.
 

Regionsrådsformand Ulla Astman mener, at selvom klimaudfordringerne naturligvis skal ses i et globalt perspektiv, så er det vigtigt at tage ansvar lokalt.
 

Her kan Regionen som en stor offentlig myndighed gå forrest og vise et godt eksempel, der kan inspirere andre:
 

- Vi vil gerne gøre vores til at sætte fokus på både udfordringer og muligheder på klimaområdet. Med energibesparende tiltag kan vi ud over at sikre flere ressourcer til regionens kerneydelser på sundhedsområdet måske også bane vejen for en endnu stærkere erhvervsudvikling inden for energiteknologi i Nordjylland, siger Ulla Astman, der også er formand for det regionale Vækstforum.


Seneste nyt

fra Nordjylland